За матеріалами сайту МОН
логотип Scopus

Міністерство освіти і науки України проведе ще один цикл передплати за кошти бюджету доступу до міжнародних наукових баз даних Scopus та Web of Science для вишів та наукових установ МОН. Це рішення було прийнято після того, як МОН вивчило результати користування базами тими університетами, що виграли конкурс та були підключені в жовтні 2017 року.

Генеральний директор директорату науки Міністерства освіти і науки України Дмитро Чеберкус розповів, що з першого місяця підключення МОН постійно вивчало активність і динаміку використання абонентами доступу до баз:

– Наразі ми проаналізували інформацію за перші 7 місяців передплати і спостерігаємо досить позитивну тенденцію. Якщо в перший місяць через ці підключення було зроблено 22,5 тисяч запитів, то зараз цей показник зріс більш як втричі – близько 70–75 тис запитів на місяць. А в грудні, наприклад, кількість запитів взагалі перетнула позначку в 100 тисяч. Тобто ми побачили, що користування базами є затребуваним серед українських науковців, допомагає їм інтегруватися в світову наукову спільноту. Тому прийняли рішення про відбір на другий цикл підключення.

За результатами аналізу, найбільша пошукова активність є в таких вишах:

  • Вінницький національний технічний університет
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Сумський державний університет
активність і динаміка  використання абонентами доступу до баз Scopus активність і динаміка  використання абонентами доступу до баз Scopus