Tech StartUp School Львівської політехніки
Роман Шеремета

Про економіку, перспективи, можливості та що потрібно зробити, щоб вийти на новий якісний рівень життя та розвитку говорили нещодавно у Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка». Гість стартап-школи Університету – відомий український науковець, якого Forbes назвав одним із двох найкращих українських економістів, доцент Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США) Роман Шеремета – поділився своїм баченням стратегічних для України питань.

Головні акценти від Романа Шеремети – економіка, освіта, соціальний та культурний фактори.

– Мій перший культурний шок у США стосувався системи освіти. Коли я самостійно обирав курси і викладачів, не було шаблонів. Завдання професора було спрямовувати мене. Тому мій фах – експериментальна економіка. Для студентів моя порада: старатися самостійно вчитися, обирати онлайн-курси, читати ті книги, які вам потрібні. Тобто формуйте самі себе. Якщо хочете бути реальним трудовим капіталом, який впливає на економіку, вам потрібно бути висококласним спеціалістом, – розповів Роман Шеремета.

Ось кілька головних думок гостя.

  • Капітал, міжнародна торгівля сприяють розвиткові країни. Ці речі призводять до економічного успіху. Це класика. Не всі країни, які мають ресурси, є успішними. Японія є прикладом, як без ресурсів можна досягти успіху.
  • Державне управління, політична і правова система мають колосальний вплив на економіку. Тому так важливо, щоб вони розвивалися правильно.
  • Що потрібно українські економіці, щоб стати успішною? Освіта. Нам потрібно повноцінно і правильно використовувати ресурс, який маємо, покращувати трудовий капітал і використовувати. Якісна освіта призводить до економічного зростання. Робить людей терпеливими, стриманішими, не схильними до невиправданих ризиків. Має бути акцент не на кількість освітніх закладів, а їхню якість. В нас у 2,5 рази більше вишів, ніж у Британії. Та, як бачимо, кількість не означає якість. Тому важливо змінювати систему освіти.
  • Створення умов для інновацій – це ідея неокласиків. Це дуже важливо. Загалом треба почати із захисту прав інтелектуальної власності. Закон повинен не лише існувати, а працювати.
  • Залучення іноземних інвестицій – важливо. Так, вони можуть пришвидшити розвиток промисловості. Але ці інвестиції не прийдуть, доки не буде захисту прав власності. Маємо створити умови, щоб це запрацювало.
  • Захист вітчизняного виробника стимулюватиме економіку.
  • Нам потрібно створювати відкриту конкуренцію. Вона робить нас креативнішими, збільшує попит. Галузь ІТ-сектора, де діє світова конкуренція, ринок будівництва, який давно перенасичений, і ресторанний бізнес є чудовим свідченням цього.
  • Мають бути рівні й однакові правила гри для всіх. Бо спеціальні умови викривляють ринки. Треба позбутися кумівства. І це реальні чинники, які повинна впроваджувати держава.
  • Для розвитку повинні бути доступні фінансові інструменти. Якщо, наприклад, зможемо можемо давати низьковідсоткові кредити для середнього бізнесу, то він добре працюватиме.

Ця зустріч для Tech StartUp School Львівської політехніки була надзвичайно важливою. Передусім тому, що висока оцінка паном Романом роботи стартап-школи Університету ще раз засвідчила: вона рухається у правильному руслі. А також і тим, що молодь мала змогу дізнатися від економіста світового рівня багато справді корисних речей для того, щоб досягти успіху.