Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
конкурс «SOS – Історична пам’ятка»

Вже вшосте кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини ІГСН Політехніки стала співорганізатором Всеукраїнської акції «SOS – Історична пам’ятка: досліджуємо та зберігаємо разом – 2018». 10 травня у Львівській політехніці підвели підсумки конкурсу.

Акція відбувається щороку і має на меті стимулювати інтерес та дбайливе ставлення молоді до збереження історико-культурної спадщини місцевої громади, розвиток партнерства школи та громади у справі її охорони та популяризації.

Разом із Львівською політехнікою цей конкурс організовує Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» у межах європейської мережі молодіжних історичних конкурсів EUSTORY.

– «SOS – Історична пам’ятка: досліджуємо та зберігаємо разом» став добрим майданчиком, де можемо дискутувати, обговорювати різні теми, що стосуються пам’яток, архітектури, культури, спадщини. Шість років тому ми почали з того, що підготували низку навчальних програм. І це важливо й необхідно для професійного зростання і для того, щоб розуміти: незалежно від того, де мешкаємо, кожна місцевість має свою історичну цінність, пам’ятки, які варто зберігати, про які треба розповідати. Тому так важливо надати пам’ятці актуальності, відновити чи реставрувати її. І ця спільна робота необхідна для України, щоб переосмислити все, що маємо. Бо це визначає наш духовний і культурний потенціал, – акцентував на зустрічі з переможцями акції доцент історії, музеєзнавства та культурної спадщини Іван Хома.

На конкурсі представлено всю географію України. На адресу оргкомітету надійшло понад 30 групових проектів. Переможцями стали команди з Донеччини, Луганщини, Івано-Франківщини, Чернігівщини та Харкова. Вони презентували свої проекти, взяли участь у круглому столі «Культурна спадщина – наш бренд». Також мали можливість поспілкуватися з провідними фахівцями Львівщини у царині охорони та збереження історико-культурної спадщини.

конкурс «SOS – Історична пам’ятка» конкурс «SOS – Історична пам’ятка» конкурс «SOS – Історична пам’ятка» конкурс «SOS – Історична пам’ятка» конкурс «SOS – Історична пам’ятка» конкурс «SOS – Історична пам’ятка»