Прес-служба Львівської політехніки
відкриття лабораторії прецизійної техніки

Мережа університетських навчально-дослідницьких лабораторій поповнилася новим структурними підрозділом – лабораторією прецизійної вимірювальної техніки у нанотехнологіях, облаштованій в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології. Це сталося завдяки старанням та активній підтримці професора Технічного університету німецького міста Ільменау Герда Йегера. Обладнання вартістю 45 тисяч євро надала фірма Sios Meßtechnik GmbH (Німеччина).

З цієї нагоди відбулися урочистості, у яких взяли участь перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш, проректори Університету професори Наталія Чухрай та Олег Матвійків, директор Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології професор Микола Микийчук, які щиро подякували німецькому гостю за такий щедрий дарунок.

Особливо схвильованим був виступ завідувача кафедри інформаційно-вимірювальних технологій та багаторічного очільника Інституту професора Богдана Стадника. Адже саме він понад тридцять років тому заприятелював із Гердом Йегером. Ця особиста дружба переросла згодом у тісне та плідне співробітництво між українським та німецьким університетами.

Німецький професор дуже багато зробив для того, аби чимало львівських студентів-політехніків мали змогу отримати також дипломи Технічного університету Ільменау. В Німеччині регулярно проходять стажування і ведуть наукові дослідження вчені Львівської політехніки. Ця багаторічна співпраця дала змогу сформувати взаємоузгоджені та інтегровані навчальні плани, за якими кращі студенти навчаються на освітньо-кваліфікаційному рівні «магістр». За великі заслуги перед Львівською політехнікою професору Герду Йегеру надано почесне звання доктора Honoris Causa.

У 1991 році він разом із працівниками Інституту вимірювань та сенсорних технологій Технічного університету Ільменау заснував компанію Sios Meßtechnik GmbH, що спеціалізується в царині розроблення та виробництва прецизійного метрологічного обладнання. Така щільна наукова й технічна інтеграція науки і виробництва дає змогу швидко й ефективно впроваджувати інноваційні розробки, однією з яких і є надане обладнання. Це – лазерний інтерферометр SP-NG Series, який є прецизійним вимірювачем відстані для широкого застосування в промисловості. Він може бути адаптований до розв’язання різноманітних технічних завдань. Прилад дає можливість вимірювати у нанотехнологіях довжини до 5 метрів із роздільною здатністю 5 пікометрів. Оптична частина приладу містить стабілізований гелій-неоновий лазер із довжиною хвилі 632,8 нанометри.

Наступного дня професор Герд Йегер виступив перед численною аудиторією з лекцією, присвяченою сучасним методам нановимірювання.
 

Світлини Йосипа Марухняка

відкриття лабораторії прецизійної техніки відкриття лабораторії прецизійної техніки відкриття лабораторії прецизійної техніки відкриття лабораторії прецизійної техніки відкриття лабораторії прецизійної техніки відкриття лабораторії прецизійної техніки