Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
книги з психології

Колектив кафедри теоретичної та практичної психології ІНПП 26 квітня провадив Всеукраїнську науково-практичну конференцію, на якій говорили про психологію національної безпеки і благополуччя особистості.

У роботі конференції взяли участь і виступили представники багатьох ЗВО України. Активними були і студенти спеціальності «Психологія», які долучилися до конкретної, ділової розмови науковців. Перед початком роботи присутні хвилиною мовчання вшанували жертви Чорнобильської катастрофи, оскільки конференція проходила у її чергову річницю.

На пленарному і секційних засіданнях відбулася дискусія щодо психологічної безпеки держави, суспільства, особистості. Доповідачі аналізували найрізноманітніші виміри і зрізи цієї проблематики: від загальнонаціонального масштабу до рівня окремої особи.

Основою теоретико-концептуальних напрацювань конференції стала концепція психології національної безпеки авторства очільника кафедри професора Мирона Варія. Підготовлено рекомендації щодо підвищення рівня національної безпеки і добробуту громадян.

– Ще з 1991 року в Україні говорять про соціально-економічну, політико-психологічну, духову та інші кризи, – говорить Мирон Варій. – Люди вірять в ілюзію, що всі проблеми можна подолати розподілом повноважень влади, змінами у структурі, дотаціями інших держав в нашу економіку тощо. Насправді спочатку треба змінити психологію самої людини, адже відомо, що психологія національної безпеки прямо залежить від психіки окремого громадянина, соціальної психіки людських спільнот. Словом: свідомість українців має бути скерована на збудування, а не на руйнування. А виправити цю ситуацію покликані саме кваліфіковані психологи.