МІОК Львівської політехніки
зустріч із Юрієм Данилишиним з Аргентини

24 квітня 2018 року до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» завітав Юрій Данилишин, голова Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентині. Він мешкає у столиці цієї країні, місті Буенос-Айресі, за фахом – архітектор.

Під час зустрічі пан Юрій та працівники МІОКу обговорили шляхи подальшої співпраці, започаткованої багато років тому між Інститутом і аргентинською «Просвітою». Це – вишкіл учителів українських шкіл Аргентини, яким упродовж декількох років опікувався МІОК.

Також керівник аргентинської «Просвіти» розповів про діяльність тамтешньої української громади, її історію та сучасні виклики. Власне, майже всі представники нашої діаспори Аргентини народилися вже в цій далекій південноамериканській державі – вони є нащадками тих, хто переселився туди в період від кінця ХІХ до середини ХХ століття. На жаль, точної кількості українців в Аргентині вирахувати не вдається, тому що під час перепису населення громадян не запитують про їхню національність.

Українська громада має щотижневу передачу на радіо, до 2010 року виходила газета «Українське слово». Сьогодні українці Аргентини протистоять масованій інформаційній атаці посольства РФ та російської меншини, які поширюють неправду про події в Україні, особливо про війну на сході.

Тепер громада працює над проектом «Прометей» – організацією та впорядкуванням бібліотеки, яка налічує матеріали за весь період діяльності «Просвіти». Юрій Данилишин наголосив, що більшість своєї громадсько-політичної та культурницької роботи українці Аргентини здійснюють на власному ентузіазмі, без вагомого сприяння чи підтримки нашої держави.

зустріч із Юрієм Данилишиним з Аргентини зустріч із Юрієм Данилишиним з Аргентини зустріч із Юрієм Данилишиним з Аргентини