Іван Кульчицький
Герб Львівської політехніки

17 квітня, у Вінницькому національному технічному університеті було проведено Інформаційний день та практичний тренінг «Горизонт 2020: можливості участі у 2018-2020 роках». 

Серед більш як 45 учасників  представники вищих навчальних закладів Вінничини, місцевий бізнес та громадські організації. Серед гостей  представники НУ «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка, Ужгородського національного університету, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

«Потрапити в «Горизонт 2020» не так просто. І найголовніша проблема — повинен бути відлагоджений персональний контакт вітчизняний науковець-зарубіжний науковець. Наші сьогоднішні гості якраз і розкажуть, як подолати шлях до «Горизонту 2020», як зацікавити зарубіжних партнерів. І насамперед як свою інтелектуальну власність не втратити, а надати їй новий імпульс», — зауважив, вітаючи гостей, ректор ВНТУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Володимир Грабко.

Директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко: «Зараз бурхливо розвиваються цифрові технології, тому дуже швидко багато компаній можуть втратити своє місце під сонцем. Отож, вже тепер слід бути готовим до цих кардинальних змін. Нині великі кошти вкладаються в розвиток цифрових компетенцій. Тому важливо бути на вістрі змін, аби на опинитися на маргінесі».

Презентацію «Програми «Горизонт 2020» та процес євроінтеграційних реформ України у сфері науки, технологій та інновацій» зробив Іван Кульчицький, Президент ГО «Агенція Європейських Інновацій», координатор РГ6 УС ПГС «Наука та технології, інформаційне суспільство, освіта, навчання та молодь, культура і спорт», координатор Національного контактного пункту «Інформаційні та комунікаційні технології» при НУ «Львівська Політехніка».

Іван Кульчицький  звернув увагу присутніх на євроінтеграційні процеси у сфері науки та технологій України та на  діяльність, яка здійснюється у  рамках проекту Громадська Синергія (субгрант «Посилення впливу громадськості на євроінтеграційні процеси у сфері науково-технічного та інноваційного розвитку України»).

Іван Кульчицький запросив присутніх до співпраці з Платформою громадянського суспільства Україна-ЄС, особливо у контексті моніторингу Плану євроінтеграційних заходів Міністерства освіти і науки України які передбачаються наступне:

  • Затвердження плану першочергових заходів щодо реформування вітчизняної наукової сфери з урахуванням рекомендацій незалежного аудиту
  • Запровадження єдиних стандартів державної атестації наукових установ
  • Запровадження єдиних стандартів державної атестації наукової діяльності навчальних закладів вищої освіти
  • Опрацювання національної стратегії розвитку інформаційного суспільства з ініціативою ЄС “Цифровий порядок денний для Європи—2020” (але уже прийнято Постановою КМУ  КОНЦЕПЦІЯ  розвитку цифрової економіки та суспільства України  на 2018—2020 роки та план заходів на її реалізацію)
  • Створення сприятливих умов для активізації інноваційної діяльності, впровадження інновацій, функціонування інноваційної інфраструктури
  • Реорганізацію та оптимізацію мережі наукових установ та наукових підрозділів навчальних закладів вищої освіти
  • Створення нової системи управління та фінансування науки
  • Підтримка участі України у програмі “Горизонт—2020”
  • Активізація участі України в програмі “EUREKA”

Іван Кульчицький також доповів про конкурси за напрямками «Інформаційно-комунікаційні технології та додаткові можливості участі малого бізнесу у проектах Горизонт 2020».

Галина Лазько, НКП «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар'єри», НУ «Львівська Політехніка», розповіла про конкурси за напрямом Дії Марії Склодовської-Кюрі: умови участі та фінансові аспекти.

Про конкурси за тематичним напрямом «Енергетика» у робочій програмі на 2018-2020 детально розказав Артур Воронич, ІФНТУНГ.

Таїсія Симочко, Ужгородський університет, котра нещодавно повернулася зі США, розповіла про проекти, які зараз веде за напрямами «Здоров’я» та «Харчова безпека».

Оксана Заремба, ЛНУ ім. Івана Франка, проінформувала про тематику конкурсів за напрямами «Інклюзивні, інноваційні та розумні суспільства» і «Майбутні і нові технології».

Потому відбувся практичний тренінг, де пояснили основні процедури пошуку партнерів і підготовки проектів.

Презентації заходу можна переглянути за посиланням​

https://www.dropbox.com/sh/mlruohuvnud6q8l/AADMyZ5zWJaxtd4v-0q6P9Zca?dl=0