Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
семінар «Україна – НАТО»

27 березня в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася перша частина представницького регіонального семінару «Україна – НАТО: формула безпеки». Зазначимо, що Львів став першим містом, де відбудуться подібні заходи. Метою таких семінарів є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на підвищення рівня обізнаності громадян з питань євроатлантичної інтеграції України.

У семінарі взяли участь голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Ірина Фріз, народний депутат України Оксана Юринець. Вони виступили перед широкою аудиторією – студентами і викладачами Національного університету «Львівська політехніка» та Львівського національного університету імені Івана Франка, курсантами Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, експертами і представниками громадських організацій.

Виступаючи на семінарі, Олег Синютка наголосив:

– Сьогодні 86 відсотків мешканців Львівщини бачать майбутнє України в Європейському Союзі, а 80 – у системі Північноатлантичного оборонного альянсу. Але для цього нам потрібно пройти велику і складну дорогу. Наше завдання сьогодні – згуртувати людей, розказати і пояснити, що тільки перехід на стандарти НАТО в усіх сферах життя дасть змогу Україні відчувати себе безпечно і дозволить розв’язувати проблеми як зовнішньополітичного характеру, так і питання внутрішнього розвитку та безпеки. Адже НАТО – це не тільки військова потуга, НАТО – це високі стандарти життя в усіх сферах. Коли ж ми говоримо про організацію, маємо на увазі й освіту, і прогресивну систему державного управління, нові технології і загалом – усі сторони життя.

Натомість голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Ірина Фріз підкреслила радикальні зміни, які відбулись у настроях українців щодо членства в НАТО останніми роками:

– Російська агресія проти України кардинально змінила настрої українців щодо альянсу. Міфи, які насаджувалися ще за радянських часів та активно підтримувались російською пропагандою, почали руйнуватись. Відтак якісне впровадження реформ у секторі безпеки та оборони, а також активна кампанія з інформатизації широких верств населення дасть нам змогу досягти членства в організації колективної оборони. Це принесе мирне майбутнє нашій державі, стабільний розвиток, а також партнерство із провідними державами світу.

Особливу зацікавленість присутніх викликали виступи, присвячені актуальним нині питанням кібербезпеки в умовах гібридної війни, фахівців департаменту інформаційної безпеки компанії SoftServe Романа Карпюка та Ігоря Беляєва.

Учасники семінару переглянули фільм «Альянс Свободи».
 

Світлини Йосипа Марухняка

семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО» семінар «Україна – НАТО»