Ірина Ілів, ПрАТ «Львівобленерго»
Музей історії електрифікації Львівщини

Що ми знаємо про те, як у Львові з’являлась електрика? Перший електричний трамвай, перші локальні електростанції, перша міська електростанція, як було освітлено оперний театр, про вуличне освітлення та електрифікацію помешкань? Усе це – довгий шлях від електрики, як предмету розкоші до життєвої необхідності. Щоб не лише зберегти найяскравіші історичні моменти, а й доступно розповісти про електрику навіть найменш зацікавленому слухачу, було створено Музей історії електрифікації Львівщини.

Колекція Музею збиралася довгий час і налічує багато експонатів, котрими можна похвалитися. Екскурс у минуле розпочинається з двох приміщень, де ознайомитися з історію енергетики нашого краю можна не лише у форматі розповідей, цікавих ілюстрацій, документів, зображень експонатів та предметів, а й доторкнутися до тих пам’яток, подивитися, що в них у середині, зрозуміти принцип їх дії…

Перша частина експозиції розкривається через електричні винаходи та їх винахідників, розказуючи про еволюцію електрики. Дуговий розряд – багато хто подумає, що це? А в нашому Музеї Ви не тільки дізнаєтеся теорію, а ще й практично зможете відтворити і побачити як його використовували у старовинній лампі.

Хоч знаменитий Тесла і не проводив свої досліди у Львові, але його експерименти можна побачити у Музеї. Маючи численні геніальні ідеї, легендарний вчений намагався добитися безпровідної передачі електроенергії. Відвідувачам Музею пропонується зазирнути до його лабораторії та розкрити усі загадки в спалахах світла. Котушка Тесли чекає на Вас!

Історія електрифікації Львова з багатьма цікавими оповідями розпочинається з Крайової виставки, що відбулася у 1894 році. І тут теж на відвідувачів очікує цікавий експонат – автентично збережена лампа (лампа із таємницею). Саме такі лампи використовувалися в давнину для освітлення машинної зали львівської електростанції постійного струму.

Перший електричний трамвай курсував вулицями Львова ще з травня 1894 року. Ви також можете взяти участь у творенні історично важливих подій. Для цього не потрібно шукати машину часу, аби повернутися у минуле, а достатньо просто прийти до Музею і перетворити механічну енергію в електричну та самотужки запустити мініатюрний трамвай.

Чи маєте Ви джакузі вдома? Так, це запитання стосується історії електрифікації, тому що ще в 30-х роках у львівських газетах рекламували ванни з гейзером – прототипи сучасного джакузі. Цей побутовий винахід вже повноцінно існував, але тісно був прив’язаний до електрики.

Як відбувається трансформація високої напруги на звичайну побутову – відображається у наступній кімнаті експозиції Музею. Також наші дослідники історії презентують тут практичну сторону електроенергії, яку виробляють і безперебійно постачають. Вся суть енергетики, як галузі представлена зразками трансформаторів, рубильників, запобіжників, лічильників тощо. Така ретроспектива еволюції електричного обладнання буде цікава багатьом відвідувачам, особливо професіоналам своєї галузі, що зможуть порівняти свою роботу: сучасність з минулим. Особливе місце по центру кімнати займає інтерактивна карта електрифікації регіону по періодах, включно до 1970-х років. Як хронологічно візуалізуються важливі історичні події Ви побачите тільки тут, у Музеї.

На цьому Музей не закінчується. Багато ідей, багато концепцій, які будуть втілюватися і реалізовуватися поступово. Єдиним і незмінним залишається те, що двері Музею історії електрифікації Львівщини – завжди відкриті для своїх відвідувачів.

Завітайте до Музею за адресою вул. Мушака, 56 – побачте та відчуйте історію повсякдення!

Музей історії електрифікації Львівщини Музей історії електрифікації Львівщини Музей історії електрифікації Львівщини