Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті»

У Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті». Її Університет буде реалізовувати спільно з Львівською міською радою. Зазначимо, що таку навчальну програму в Україні відкривають уперше.

Учасниками презентації були проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олег Давидчак, завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Університету професор Назар Подольчак, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко й очільниця відділу навчання, стажування та практики мерії Людмила Левицька.

Бурхливий розвиток інформаційно-комунікативних технологій призвів до перегляду правил взаємодії людей у всіх сферах життя, зокрема у місцевому управлінні. Тому «віртуальний» аспект діяльності місцевих органів влади перестає бути чимось новим і стає все більш реальною й багато в чому навіть традиційною практикою в багатьох країнах світу. А з урахуванням того, що сьогодні відбувається трансформація цих управлінських практик під впливом розвитку зазначених технологій, сфера управління сучасним містом у нових умовах потребує суттєвих змін у підходах до планування розвитку території, насамперед з використанням моделі «розумного міста». Відтак концепція «smart city» як один із прикладів управління на основі інформаційно-комунікативних технологій останнім часом привертає до себе все більшу увагу.

– Нам дуже приємно анонсувати, що у стінах Львівської політехніки запроваджуватиметься підготовка таких потрібних фахівців. Це не є для нас новий проект, тому що освітня програма за спеціалізацією «Публічне управління та адміністрування для державних службовців» апробована й ведеться вже два роки поспіль. Тобто ми вже випускаємо державних і комунальних службовців згідно із чинною освітньою програмою. Цьогоріч на базі кафедри адміністративного та фінансового менеджменту розроблено у межах цієї програми додатковий блок дисциплін, які дають змогу готувати фахівців для адміністрування й управління «розумним містом». Цей напрям нині набуває розголосу, є популярним і затребуваним, його запровадимо вже першого вересня цього року, – підкреслив Олег Давидчак.

– Наша програма, – зазначив Назар Подольчак, – передбачає навчання представників міської ради навичок щодо імплементації відповідних стимулів для цифровізації економіки, у соціальній сфері, усвідомлення наявних викликів та інструментів розвитку цифрових інфраструктур, набуття громадянами цифрових компетенцій. Програма також визначає критичні сфери та проекти оцифрування міста й країни загалом.

Викладачами дисципліни за магістерською програмою «Смарт-сіті» будуть відомі науковці, визнані практики державної служби та політики, розробники реформ у сфері публічного управління й адміністрування, які використовують інтерактивні методики навчання. А успішність впровадження «розумних» проектів у місті напряму залежатиме від ефективності роботи виконавчого органу та достатньої кількості висококваліфікованих фахівців, які були б компетентними у цій сфері.

Свою чергою заступник мера Львова Андрій Москаленко наголосив:

– Сучасне велике місто – це щоденний процес, де від ранку і до вечора є багато викликів. Відтак потрібно вміти комунікувати, знаходити правильні рішення тощо. Тому дуже важливо, що сьогодні ми запускаємо таку програму, яка відповідає на ці запити. Міська рада буде активно залучати до навчання своїх працівників. Вважаю, що ця програма – це одна з дуже важливих інституційних перемог з погляду виховання кадрів. Сьогодні, як і завжди, лише компетентні кадри вирішують все.

Додамо, що навчання за цією програмою для чиновників відбуватиметься безкоштовно, а для пересічних студентів воно наразі буде платним. Термін навчання – два з половиною роки.
 

Світлини Йосипа Марухняка

презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті»
презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті» презентація нової спеціальності – магістерської програми «Смарт-сіті»