Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
вшанування загиблих на Майдані політехніків

Відтепер Львівщина вшановуватиме героїв Небесної Сотні по-особливому: 6 лютого започаткували новий проект – «День народження Героя Небесної Сотні», який ініціювала ЛОДА. Розпочали з ушанування загиблих під час розстрілів на Майдані 2014 року Героїв України – колишнього працівника ІБІД Львівської політехніки Володимира Бойківа (народився 5 лютого) та Миколи-Олега Паньківа (народився 6 лютого).

Заходи проходили у Львівському музеї визвольної боротьби. Присутніми були рідні й близькі героїв.

Про те, яким був Володимир Бойків, розповіла його сестра Ірина Ільків:

– Нас змалку виховували на патріотичних піснях, які знали наші батьки, – вони дуже гарно співали, і це передалося нам із братом. Востаннє до Львова Володимир приїздив на Старий Новий рік, щоб привітати батька з іменинами. Планували, як улітку відзначатимемо діамантовий ювілей батьків. А повернувшись до Києва, Володя знову пішов на Майдан. Востаннє спілкувався з матір’ю 18 лютого, називаючи розстріли страхіттям. А в ніч на 19 лютого отримав три вогнепальні поранення – у печінку та селезінку, хребет і голову. Дружина шукала чоловіка на Майдані п’ять днів, аж доки не знайшла серед невпізнаних тіл. Його поховали у рідному Львові.

Вшанувати колегу прийшли й політехніки, зокрема проректор Роман Корж, члени осередку Товариства «Просвіта» ІБІД, співпрацівники.

Так урочисто вшановуватимуть усіх героїв. Заступник голови ЛОДА Ірина Гримак наголосила, що проект «День народження Героя Небесної Сотні» створили, щоб про українських героїв пам’ятали завжди, а не лише вшановували в окремі дати. Як зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало, завдяки цьому проекту кожен день народження героїв Небесної Сотні зі Львівщини відзначатимуть урочисто, щоб популяризувати українську історію та її творців.

Вшанувати загиблих героїв прийшли учні та студенти львівських навчальних закладів. Під час заходу звучали патріотичні пісні у виконанні Софії Федини, Зиновія Медюха та інших українських співаків і композиторів.

– Я сьогодні отримую неймовірну насолоду від спогадів, від того, що ділитеся своїми почуттями і даєте нагоду нарешті зрозуміти, які вони – наші герої. Цей проект – абсолютно унікальний. Добрим людям спало на думку розпочати вшановувати дні народження героїв. Коли герой – це хтось із рідних, то особливо відчутна цінність жертви. Відчути історію людини, яку ти ніколи не знав, і зрозуміти, чому ця людина є сьогодні однією з найрідніших, – напевно найважливіше, – зазначила співачка та волонтер Софія Федина.

вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків вшанування загиблих на Майдані політехніків