Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Ніна Гайдук

Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція», який очолює доцент Ніна Гайдук (магістр соціальної роботи Манітобського університету, майже 9 років є його позаштатним науковим співробітником), офіційно працює від грудня 2015 року, неофіційно – ще від початку двотисячних років.

Центр об’єднує зусилля партнерів України і зарубіжжя у наданні інклюзивних освітніх послуг людям з інвалідністю, зокрема – у Львівській політехніці, яка намагається забезпечити їм доступ до навчального середовища, про що свідчать перші практичні кроки. За підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини у головному корпусі розміщено три маячки, які через додаток на телефоні можуть надати людям різноманітну інформацію щодо розміщення аудиторій і кабінетів. Разом зі студентами кафедри соціології і соціальної роботи працівники Центру збирають інформацію ще для шести маячків, які «запрацюють» у головному корпусі на початку другого семестру.

Торік для потреб Центру виділили 112-у аудиторію в першому навчальному корпусі, де, окрім центрального, є інший доступний вхід. У ній студенти з інвалідністю проходитимуть тренінги. Очікують, що вже з другого семестру ці студенти зможуть отримувати конкретну практичну допомогу.

Працівники Центру – вчорашні випускники Львівської політехніки. Мар’яна Гасяк закінчила магістратуру на кафедрі політології та міжнародних відносин і працює у сфері соціальної роботи вже понад рік. Їй тут цікаво, бо може «реалізувати себе у плані міжнародної співпраці з різними міжнародними інституціями». У весняному семестрі вона читатиме лекції студентам-міжнародникам про соціальну політику зарубіжних країн. Загалом планує досліджувати сферу соціальної, зокрема міжнародної соціальної роботи – про роль міжнародної співпраці у вирішенні соціальних проблем глобалізованого суспільства.

Досвід Данила Шведа, який закінчив кафедру економіки та підприємництва, ще менший: він лише півроку працює менеджером Служби доступності «Без обмежень». Основне завдання, яке поставив перед собою, – сприяти трансформуванню Львівської політехніки у безбар’єрний простір для потребуючих студентів, забезпечити їхній супровід і доступ до наукової діяльності. Планує досліджувати проблеми працевлаштування людей з особливими потребами і проводить практичні заняття з майбутніми соціальними працівниками.

– Коли після міжнародного семінару, що проходив на базі школи-інтернату № 100 для незрячих і слабозорих дітей, побачив усмішки на устах діточок, у яких багато бар’єрів на шляху досягнення своїх життєвих цілей, був приємно вражений, – каже Данило. – Ці дитячі усмішки надихають і додають сил, тим більше, що все робимо заради людини. У Центрі знадобився і мій досвід у поліграфічній сфері: вдалося видати гарні буклети українською й англійською мовами, за допомогою яких пропагуємо нашу роботу. Разом з Мар’яною ведемо два сайти українською та англійською мовами, де розповідаємо про діяльність Центру і співпрацю із закордонними колегами у царинах гуманітарної і соціальної наук, відкриваємо нові сторінки.

– Основне у нашій роботі – повага до людини, дотримання права кожного на самореалізацію в суспільстві, – вважає Ніна Гайдук. – Для цієї мети співпрацюємо з подібними організаціями і навчальними закладами Львова, України і світу, використовуємо інформаційні, дослідницькі, людські, моральні та інші ресурси, адже рухаємося в напрямку задоволення потреб людини. У своїй діяльності великого значення надаємо науково-дослідницькій роботі, адже це дуже важлива її складова: шукаємо ресурси для її підтримки, організовуємо стажування за кордоном, підвищення кваліфікації, забезпечуємо участь у різних міжнародних проектах та скайп-конференціях, круглих столах, конференціях, семінарах. Нещодавно подали заявку на участь у проекті «Еразмус+» і дуже сподіваємося, що нас підтримають. Започаткували співпрацю з канадським фондом «Представники вищої освіти без кордонів». Створили мережу партнерської співпраці, започаткували дослідницьку платформу. З питань інклюзії і поліпшення здоров’я співпрацюємо з більшістю вишів Львова, намагаємося об’єднати зусилля партнерів в університеті, закордонних фахівців. Інформацію про свою діяльність англійською мовою плануємо подавати на сайті Міжнародної федерації заняттєвої терапії. Підтримуємо контакти з представниками Світової та Європейської федерацій адаптивної фізичної активності. Звичайно, наші успіхи стали можливі за потужної підтримки ректорату, зокрема проректора Романа Коржа, директора ІГСН Ярини Турчин та інших, за що ми їм усім щиро вдячні.