Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Соломія Федушко

Випускниця Львівської політехніки, доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності ІГСН – молодий науковець року.

– Моя спеціалізація саме на перетині технічних і лінгвістичних наук, – каже доцент Соломія Федушко. – Мені подобається працювати у сфері прикладної та комп’ютерної лінгвістики, особливо досліджувати стилі онлайн-спілкування, зокрема розробляти методи виявлення інформаційно-комунікаційних загроз у соціальних середовищах інтернету. Мою фахову долю вирішило знайомство з науковим керівником дипломної роботи професором Андрієм Пелещишиним, який згодом став науковим керівником мого дисертаційного дослідження.

Нині Андрій Миколайович очолює кафедру СКІД, а Соломія Федушко – його надійна помічниця в роботі з аспірантами та в інших аспектах наукової діяльності кафедри.

– Соломія – не просто взірець для інших, її можна вважати чудовим втіленням моделі сучасного успішного науковця, – вважає Андрій Пелещишин. – Вона працює на стику різних наук, наукових напрямів, проводить міждисциплінарні наукові дослідження, які іноді складно вкласти в певні формальні рамки окремих наук. Ще працюючи над дипломним проектом, Соломія продемонструвала високий рівень знань і компетентності, що виходили далеко за межі університетських підручників. Ми плідно попрацювали над дослідженням суспільно значущих речей, зокрема проаналізували діяльність людей в онлайн-сервісах комунікації. Учена має вагомі наукові досягнення, публікації за кордоном з високими показниками цитованості. Її запрошують до редколегій закордонних журналів, вона рецензує роботи авторитетних вчених. Подеколи дивуюся працездатності Соломії, адже вона досягає успіхів не тільки у власних дослідженнях, а й результативно керує науковими пошуками студентів. Тішуся таким молодим та амбітним поколінням.

Сфера наукових зацікавлень Соломії Федушко – захист користувачів інтернету від небажаних впливів та верифікація персональних даних. Складне багатогранне дослідження здійснює з відчутним бажанням отримати якісний результат. Її кредо – прагнути нових знань, завжди бути відкритою для новітніх ідей та проектів.

Мені подобається займатися наукою, бо знайшла себе в ній, – зізнається Соломія Федушко. – Бажання отримати якісний результат є квінтесенцією моєї мотивації в науковій роботі. Не вмію відкладати на завтра те, що можу зробити сьогодні. Люблю, коли виходять мої публікації в українських і зарубіжних виданнях, бо це свідчить, що наші дослідження потрібні й актуальні. Із задоволенням працюю зі студентами на парах і поза ними. Приємно, що «мої наукові діти» продовжують мою тематику, з цікавістю провадять наукові дослідження. Разом тішимося, коли виходить чергова стаття у престижному журналі. Загалом викладання та наукова робота – це копітка щоденна праця, яка часто змушує мене виходити із зони власного комфорту.

Молодий науковець дбає про модернізацію навчального процесу, підтримує його на якісному теоретичному та практичному рівнях, зважаючи воднораз на індивідуальні можливості кожного студента. Практикує лекції-діалоги. А щоб бути ближче до студентів, зорганізувала науковий кластер «IntelliGO». Цінує свободу вибору: якщо в процесі роботи виявляється, що тема студентові не подобається, її змінюють на іншу. Своїми здобутками вихованці Соломії Федушко діляться на конференціях та симпозіумах.

– Поєднати інтереси студентів, яких цікавить наука і громадські ініціативи, практично неможливо, тому й створили для громадських активістів гурток «SKIDActivе», – розповідає моя співрозмовниця. – Щовівторка і щочетверга зорганізовуємо перегляд англійськомовних фільмів, регулярно проводимо інтелектуальний турнір «Що? Де? Коли?», доброчинні акції, bookcrossing, випускаємо щоквартальник «SKIDDigest» (контент та дизайн розробляють зі мною Оля Шмакова і Тоня Яновська) та «Свіжачок», яким опікується Іра Романовська і Нестор Думанський. У студентів є дуже багато ідей, які намагаємося поступово реалізовувати. Ось недавно студенти другого курсу запропонували майстер-класи для старшокласників. Перебуває на етапі створення кафедральний студентський вікі-портал у межах Енциклопедії Львівської політехніки. Зараз розробляємо веб-сайт про студентське життя «Територія СКІД».

Студенти цінують таке ставлення до них, тому демонструють свою повагу до викладача. Навіть якщо хтось і пропустив заняття з поважної причини, знаходить час, щоб відпрацювати тему. Серед студентів Соломія – своя, вона завжди в курсі студентських подій, часто є їхньою порадницею. Відверто радіє, коли вони реалізовують себе в житті. Любить «розкривати» їхні таланти в гуртках та на парах, адже «кожна людина унікальна, тільки треба знаходити підхід до неї», – вважає педагог.

– Еліксиром для відновлення сил для мене є моя кохана сім’я, – відзначає Соломія Федушко. – Народивши донечку Мартусю, я поєднала материнство та фахову роботу. На допомогу мені прийшла мама, яка багато власного часу та сил віддає на виховання нашої дівчинки. Приємно, що мене розуміє і дуже підтримує чоловік. Намагаюсь поєднувати улюблену роботу та родинні клопоти. Упевнена: успішна та самодостатня мати – добрий приклад для дитини.

книги