Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Анатолій Мельник

Кафедра електронних обчислювальних машин ІКТА щороку має великий попит в абітурієнтів не лише через актуальність фаху, а й тому, що тут практикують тісний зв’язок науки й навчального процесу.

Кафедру щороку поповнює молодь, яка дедалі більше розуміється в «азах» комп’ютерних технологій, і це враховують у навчальних програмах. Ще один позитив – доступ до найновіших комп’ютерних засобів: персональних комп’ютерів, убудованих комп’ютерних систем, серверів, робочих станцій тощо, а також дистанційний доступ до великих комп’ютерних систем та суперкомп’ютерів.

– Цікавимося найновішими засобами проектування комп’ютерних систем на Заході, основні з них маємо в наших лабораторіях, дбаємо про наповнення навчальних дисциплін найсвіжішою інформацією з розвитку галузі, – говорить очільник кафедри професор Анатолій Мельник. – Підвищуючи свій рівень, створили власні засоби високорівневого проектування, що не поступаються кращим світовим зразкам. Часто вводимо нові дисципліни з розвитку технологій комп’ютерного напряму (крім базових, які теж зазнають осучаснення). Орієнтуємося на навчальні плани, які рекомендують університетам світові професійні організації IEEE та АCM (США), IEE (Англія).

Понад 90 відсотків викладачів кафедри – її випускники, які паралельно займаються науковою або проектною діяльністю за фахом (якщо її нема в університеті, – на ІТ-фірмах Львова). А те, що спеціалісти тут хороші, свідчить невеличкий, але дуже промовистий факт: американська фірма Cypress Microsystems, знайшовши за публікаціями науковців кафедри, з їхньою допомогою відкрила у Львові невеличкий підрозділ, який переріс у відділ, де впереваж працюють політехніки. Подібною ситуація була й зі створенням SoftServe – найбільшої нині IT-компанії України.

– Я читаю дисципліну «Архітектура комп’ютерів», у якій даю студентам базові положення, а вже в черговому семестрі два доценти – проектанти вбудованих комп’ютерних систем фірми Cypress Microsystems проведуть цикл лекцій та лабораторні заняття, на яких ознайомлять студентів із архітектурою одного з найпоширенішого у світі комп’ютера фірма ARM, – каже Анатолій Олексійович. – Студентам пропоную самотужки проектувати власні процесори. Для них на кафедрі доступний потрібний для цього інструментарій та програмні засоби. Мушу зазначити, що можливості для тих, хто хоче знати більше від університетської програми, – колосальні. Раніше цього не було, хоча це не завжди на користь університетській науці: якогось року після традиційної зустрічі майбутніх магістрів із керівниками IT-підприємств Львова ми навіть в аспірантуру не мали кого взяти, бо всі обрали високооплачувану роботу.

Вихованці кафедри завжди мали тісний зв’язок із виробництвом, із наукою. Старші покоління проходили вишкіл в НДКІ «ЕЛВІТ», який властиво й був основною базою практичної підготовки фахівців (нині цей зв’язок дуже послаблений). Багатьох «виховала» колишня філія кафедри в Науково-дослідному радіотехнічному інституті (тепер – Львівський НДРТІ). Нині більшість студентів торує свій шлях у різних ІТ-фірмах, де виконує і впроваджує реальні проектні роботи напряму «Комп’ютерна інженерія», які згодом стають основою бакалаврських чи магістерських робіт.

Долучають студентів і до кафедральної науки. У складі різних груп вони опрацьовують сигнали, зображення, засоби високорівневого проектування комп’ютерів, організовують діяльність колективів роботів, досліджують кіберфізичні системи (за цим напрямом цього року завершують науково-дослідну роботу) тощо. Своїми досягненнями науковці діляться у віснику Львівської політехніки «Комп’ютерні системи та мережі». Торік вийшли перші два числа англійськомовного журналу «Досягнення в кіберфізичних системах» (зареєстрований у Міністерстві юстиції як окреме фахове наукове видання). Цього року до друку підготували ще два числа. У них, окрім політехніків, публікують статті українські й зарубіжні науковці. Планують надалі готувати тематичні випуски. Уже готова до друку монографія з робочою назвою «Кіберфізичні системи» (у розвинених державах, зокрема США і Китаї – це стратегічний напрям розвитку інформаційних технологій).

У межах науково-дослідної роботи за цим напрямом працюють викладачі практично всіх кафедр інституту, тож результати наукових доробків вони відразу вносять до навчальних програм своїх дисциплін. Оскільки ринок уже вимагає фахівців цього профілю, підготували документацію, навчальний план і навчальні програми з усіх дисциплін спеціалізації «Кіберфізичні системи» та сподіваються на її впровадження.

– Ураховуючи те, що сьогодні проектування комп’ютерів сконцентровано у великих закордонних фірмах, маємо реагувати на це й готувати для ІТ-фірм фахівців значно ширшого спектру, зокрема і в галузі кіберфізичних систем, основою яких є технології спеціальності «Комп’ютерна інженерія», – вважає Анатолій Мельник. – Цей світ стрімко змінюється, тому наші студенти й випускники постійно підвищують свою освіту в ІТ-університетах ІТ-фірм та через інтернет.