За матеріалами сайту Lviv.com
Проректор Дмитро Федасюк взяв участь у круглому столі «IT Future Talks. Lviv»

За стабільних податкових умов IT-сфера України може вдвічі вирости вже за два роки. Чого чекати у наступному році та які ризики врахувати? Про перспективи ринку розробки програмного забезпечення та необхідні зміни в освіті топ-бізнесмени поговорили під час регіонального круглого столу «IT Future Talks. Lviv: ринок розробки програмного забезпечення» у Центрі Шептицького.

Зокрема, Віталій Седлер, CEO Intellias, зазначив, що для подолання стримуючих факторів, які заважають розвитку, у Львові відбувається чимало рушійних змін. Зростають масштаби ініціатив Львівського ІТ Кластеру, ІТ-компанії ведуть курси в університетах.

– Стандарти якості освіти можна почати з ІТ-галузі. У вишах бракує управлінських рішень. Тому ІТ-компанії допомагають керувати навчальними програмами, – додав він.

Викликом тут є те, що динаміка розвитку освітнього ІТ-контенту теж висока – що два роки вивчають новий курс.

Проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка», професор кафедри програмного забезпечення Дмитро Федасюк додав, що у 2017-му до Львівської політехніки на технічні спеціальності вступило 1300 студентів.

– Половина з них платить за навчання. Рівень знань – високий, тому потрібно клопотати до держави, щоб збільшити кількість держзамовлень, – сказав Дмитро Федасюк.

На його думку, є також потреба розв’язати проблему подвійної освіти, зокрема курсів. Щоб студенти не вчилися у вишах, а потім йшли на курси, потрібно за підтримки ІТ-компаній реформувати освітні програми.

Співзасновник ELEKS Олексій Скрипник також наголосив на реформі освіти. Зараз головною проблемою нестачі кадрів в ІТ є недостатня профільна освіта. А ще – значний відтік з країни випускників IT-спеціальностей, який сягнув майже 30%.

Реформи в освіті для ІТ-фахівців слід починати, на думку учасників, вже з середньої школи, не чекаючи, поки учні вчитимуться за застарілими підручниками з інформатики.

Експерти резюмували хороші прогнози для розвитку сфери: упродовж останніх п’яти років львівський IT-ринок зріс утричі, перетворивши місто на ІТ-хаб. Попри виклики, Financial Times включило Львів у топ-10 міст майбутнього – як один із найпривабливіших інвестиційних IT-центрів Європи.

Проректор Дмитро Федасюк Проректор Дмитро Федасюк взяв участь у круглому столі «IT Future Talks. Lviv» учасники круглого столу «IT Future Talks. Lviv»