Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
переможці

Четвертокурсники Максим Бобош, Ірина Чернова, Маркіян Заразка й Олександр Хомичко здобули друге місце у Всеукраїнському студентському конкурсі, який зорганізував Український центр сталевого будівництва.

Конкурс спрямований популяризувати використання металевих конструкцій в українській архітектурі замість звичного для всіх залізобетону. Одне з гасел конкурсу закликає відчути свободу в архітектурі, свободу, яку може дати метал. Студентам запропонували проектувати торгово-розважальний або житловий комплекс. Мої співрозмовники вирішили проектувати житловий. Для цього їм надали ділянку в Оболонському районі Києва, на перетині проспекту С. Бандери і вулиці Йорданської. Це жвава місцина, магістраль на 4 смуги в кожен бік, річка Почайна, у якій, за легендою, Володимир Великий охрестив Русь. Проектуючи забудову, треба було врахувати проект на впорядкування цієї річки й парку поруч.

Максим, Ірина, Маркіян та Олександр розробили житловий комплекс категорії бізнес-класу на 34 поверхи, зі загальною площею квартир 100 тис. м2. Також запропонували своє бачення впорядкованої території навколо будівлі, забезпечення кількості паркомісць. Студенти спроектували геометричний фасад – використали систему тримного фасаду й розробили власні вузли, використовуючи стержні. За основу взяли систему конструкцій арени «Львів» та систему подвійного фасаду, коли всередині типові стіни та вікна, а зовні – скло. Подвійний фасад вентильований, що дозволяє зменшити вітрову напругу на будівлю.

Команду Максима Бобоша, Ірини Чернової, Маркіяна Заразки й Олександра Хомичка нагородили сертифікатом на навчання за програмою для конструкторів компанії Tekla, а також на піврічну піар-підтримку порталу «Архіблок».