За матеріалами ІА «Дивись.info»
Колишній єврейський шпиталь на вулиці Раппопорта

Три історичні будівлі та огорожу комплексу колишнього єврейського шпиталю на вулиці Якова Раппопорта, 8, у Львові, де зараз розташоване пологове відділення третьої міської клінічної лікарні, рекомендують зарахувати до пам’яток архітектури. Таке рішення ухвалили на Консультативній раді при департаменті архітектури облдержадміністрації.

Кандидатка архітектури, старша викладачка кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Оксана Бойко розповіла ІА Дивись.info про унікальність цих споруд:

– Це є історична спадщина, пов’язана з єврейською громадою, і комплекс є унікальним, бо він пов’язаний спільною ідеєю. Ідеєю єврейського шпиталю, який був закладений 1804 року. Будівля, яку ми зараз маємо, є початку XX століття (у стилі історизму), проте саме вона увиразнила цей комплекс. Колись тут був шпиталь, будинок для людей з інвалідністю, будинок для літніх – усе для єврейської громади. І крім усього іншого, споруди розташовані на території, яка пов’язана з цвинтарем. На всіх картах з різних часів від неї йде дуже чітка пляма – окреслення давнього єврейського цвинтаря. І тут стояли від початку XIX століття будівлі, пов’язані з благодійністю.

Зі слів Оксани Бойко, на науково-консультативній раді члени одноголосно ухвалили рішення щодо того, що комплекс будівель на вулиці Раппопорта, 8, є рекомендованим до переліку пам’яток архітектури.

– Тепер готується рішення голови ЛОДА Максима Козицького, і після того, як буде рішення і наказ, ця документація і протокол ради (рішення голови ЛОДА) відправлять на розгляд Мінкульту: там пишеться експертний висновок. Одне слово, коли є рішення голови облради, тоді об’єкт вже є в переліку пам’яток і в разі прийняття цього факту Мінкультом заноситься до реєстру, – пояснила експертка.

Будинок споруджено на кошти фундації Мавриція Лазаруса. У 1902 за проєктом архітектора Владислава Годовського виконали муровану огорожу шпиталю. Сьогодні в будинку розташоване пологове відділення 3-ї міської клінічної лікарні.