НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на семінарі

Міграційна тематика пронизує нині усі сфери людського життя. Предметно «заходить» вона в економіку, де відкриває нові грані розвитку теорії суспільного вибору, інституційної теорії, теорії людського капіталу тощо. Міграція широко представлена в соціальній та регіональній економіці. Вчені-міграціологи оперують поняттями міграційного капіталу, ринку міграційних послуг, міграційних облігацій. Ще зовсім недавно ці терміни були маловідомі не тільки українському економ-демографу чи, так званому, «соціальщику», але й добре розтиражованому іноземному вченому. Актуальність і велика затребуваність розвитку тематики міграціологічних досліджень в Україні зумовили проведення в Науково-дослідному Центрі соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка» наукового семінару під назвою «Ринок міграційних послуг в системі інструментів трансформації економіки регіону» (27 листопада 2017 року).

У семінарі взяли участь представники як вузівської, так і академічної науки. Традиційною стала присутність на подібних заходах викладачів кафедри теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти та співробітників ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України». Ключову доповідь було озвучено аспірантом цього Інституту Олександром Махонюком. Навівши основні положення щодо актуальності даної теми, об’єкту та предмету дослідження, доповідач дав розгорнуту картину наявних проблем міграційних послуг як у теоретичному, так і прикладному аспекті.

Серед ключових питань, які були винесені на обговорення для учасників семінару, були: авторська концепція етапів розвитку понятійно-термінологічного апарату у цій сфері, методологічні аспекти трактування поняття міграційних послуг, ринку міграційних послуг та його інституційного середовища, особливості діяльності посередників на цьому ринку, ідея системно-процесного підходу до діагностики міграційної ситуації в Україні.

У процесі роботи семінару були напрацьовані важливі положення з питань розбудови інституційного середовища ринку міграційних послуг в Україні (від моніторингу міграційних процесів у прикордонній зоні та процедури регулювання малого прикордонного руху до безпекових інструментів відстежування економічної діяльності посередників на вказаному ринку). Присутні рекомендували подати їх органам державної влади та місцевого самоврядування у вигляді доповідної записки.

Своєрідною науково-консультативною частиною семінару став виступ керівника НДЦ «Демос» Львівської політехніки д.е.н., професора У.Я. Садової, яка звернула увагу присутніх на хиби презентацій наукових досліджень з використанням статистико-економічних та графічних методів аналізу, вказала на правила їхньої побудови, навела приклади презентацій, які можна брати за еталон.

Враховуючи, що цей захід проходив у 99-й День народження вітчизняної академічної науки (НАН України) та її патріарха – академіка Бориса Патона, учасників семінару прийшла привітати член Української асоціації письменників, лауреат міжнародної літературно-мистецької премії імені М. Сингаївського у номінації «Поетична творчість» за 2017 рік, старший викладач Інституту економіки і менеджменту Наталія Калиновська.

Докладніше про семінар «Ринок міграційних послуг в системі інструментів трансформації економіки регіону»

на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі