Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
вшанування пам’яті жертв Голодомору

Студентський квест пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років відбувся 22 листопада. Третьокурсники ІГСН напряму соціологія ініціювали проведення такого заходу передовсім для того, щоб стимулювати молодь – своїх колег перших-третіх курсів із різних напрямів свого інституту до поглиблення знань з історії, а також – зібрати матеріал для навчального предмету етносоціологія про історичну, колективну пам’ять, процеси і механізми її транслювання.

– Ми хотіли визначити процеси транслювання історичної пам’яті, про такі важливі дати. Власне кажучи, тому обрали Львів, де Голодомору не було, але в пам’яті народу мусила ця інформація зберегтися. А також, щоб ще раз засвідчити єдність українців: наші земляки, які в той час жили під польською владою, відчували свою єдність із Україною підрадянською і солідаризувалися. Ми вибрали не всі точки, пов’язані з Голодомором, а лише частину пам’ятних місць, які розміщено в центральній частині, – розповів співорганізатор заходу доцент кафедри соціології ІГСН Віктор Савка.

Розпочався квест біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, а завершили біля пам’ятника Митрополитові Шептицькому, бо він був одним із тих, хто доклався до розголосу інформації про трагедію в Україні.

До гри студенти-третьокурсники готувалися кілька тижнів, вишукуючи різноманітну інформацію та місця, пов’язані з темою Голодомору в нашому місті.

– Були складні моменти. Особливо, коли шукали окружний суд. Ми наївно подумали, що це сучасний суд у районі вокзалу, тож бігали туди, а треба було йти на вул. Кн. Романа. А загалом дізналися чимало цікавого, зокрема відкрили для себе багато визначних місць, – каже учасник квесту другокурсник Максим Прокопець.

Команда переможців – першокурсники Марія Костишин, Володимир Кузьмочко, Мар’яна Лата, Наталія Луценко, Ангеліна Мазур поділилися враженнями від квесту:

– Нам було легко, бо ми ж готувалися. Щоправда, зробили одну помилку, та потім логічно подумали і швидко виправили. Ми переплутали, де український політичний діяч, крайовий провідник ОУН Микола Лемик очікував свого вироку. Спершу подумали, що в готелі, де мешкав, а виявилося, що у в’язниці, – кажуть переможці. – Такі змагання потрібні. Можна було б і щомісяця провадити, приурочуючи до різних історичних дат. Це сприяло б кращому знанню історії. Нам дуже сподобався цей квест, а якби він був міжінститутський, це було б ще цікавіше та азартніше. Маємо багато позитивних емоцій.

Загалом у грі взяло участь п’ятнадцять команд, у кожній по п’ять учасників. Методичну допомогу в організації квесту надавала кафедра соціології ІГСН у рамках курсу етносоціології та Регіональний центр вивчення Голодомору і Голокосту.

вшанування пам’яті жертв Голодомору вшанування пам’яті жертв Голодомору