Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку

На кафедрі політології та міжнародних відносин обговорили програму сталого розвитку в Україні, її пріоритетні напрями реалізації, а саме – чинники екологічної безпеки, нормативно-правового забезпечення сталого розвитку в Україні, економічні аспекти. Після цього відбулася поїздка до Дрогобича.

Як ідеї сталого розвитку втілювати на місцевому рівні? Навколо цього стрижневого питання об’єдналися науковці кафедри ПМВ, яка вже кілька років бере участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». До обговорення важливого питання долучилися колеги з Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола Володимир Погребенник та Наталя Паньків, які порушили проблеми екологічної безпеки, зокрема стану води та екологізації туризму. Про нормативно-правові аспекти сталого розвитку розповів доцент кафедри ПМВ Руслан Демчишак, а про економічні, у контексті експортної політики, – доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки Юрій Малиновський. Координатор проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ігор Назар ознайомив присутніх із головними засадами проекту, а саме з його 17 цілями, які учасники втілюють на практиці. У проекті беруть активну участь не лише викладачі та науковці, а й студенти.

Учасників круглого столу привітали завідувач кафедри ПМВ Галина Луцишин і директор ІГСН Ярина Турчин. Прозвучала цікава інформація про те, що наступного навчального року в Політехніці набиратимуть студентів на першу в Україні міждисциплінарну магістерську програму з енергетичної безпеки, де прерогативним буде вивчення проблем сталого розвитку.

Після академічної частини учасники круглого столу вирушили до Дрогобича, одного з двох міст Львівщини, де на практиці втілюють програму «Сталий розвиток, орієнтований на громаду». Як розповів редакції учасник поїздки доцент кафедри ПМВ Руслан Демчишак, команда відвідала ОСББ «Альянс» – як успішний приклад утілення ідей ОСББ, що розвивається за фінансової підтримки програми ПРОООН (його левова частка), місцевого бюджету й мешканців будинку, де діє ОСББ.

– Також відбувся круглий стіл за участі представників департаментів Дрогобицької міськради. Вони на прикладі Дрогобича продемонстрували всі складники програми «Розумне місто» – електронні медичні картки, електронний моніторинг проблем громадян різних мікрорайонів міста, інформаційні монітори в центрі, різні форми співпраці громади і влади. Дрогобич – це приклад як співпраці держави і влади, так і самоорганізації громади, досвід розв’язання проблем на рівні свого будинку, вулиці, – розповів доцент Демчишак.

Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку Науковці кафедри ПМВ організували круглий стіл щодо сталого розвитку