Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на лекції від експертів з Болгарії

Цикл лекцій під назвою «Енергетична дипломатія: що це значить для України» прослухали нещодавно студенти Інституту гуманітарних та соціальних наук й Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки.

Їх читали англійською мовою провідні експерти та викладачі з Болгарії – доцент факультету економіки і ділового адміністрування (РЕВА) Софійського університету Св. Климента Охридського Атанас Георгієв та Голова Ради директорів Інституту енергоменеджменту (м. Софія) Славчо Нейков. У своїх лекціях вони зробили огляд основних трендів енергетичної політики на рівні ЄС, поінформували про відносини України та ЄС, зокрема в енергетичних аспектах, розповіли про співпрацю України, країн Південно-Східної Європи та ЄС у форматі Енергетичного співтовариства.

Лекції на підтримку ініціатив, пов’язаних із енергетичною безпекою та диверсифікацією енергії у країнах Західних Балкан, Україні, Молдові, Грузії та Вірменії, пройшли в рамках проекту, який фінансують уряди США й Болгарії. Усі слухачі лекцій отримали сертифікати.

На завершення представники Болгарського дипломатичного інституту (БДІ) провели круглий стіл, який відбувся в рамках програми уряду США «Фонд вирішення проблем нових донорів» (четвертий в Україні). У його роботі взяли участь провідні експерти Львова й Болгарії. Модератор круглого столу – член Ради Європейсько-українського енергетичного агентства, виконавчий директор iC consulenten в Україні Олена Рибак.

Дискусію про нові виклики, які стоять нині перед Україною і Європою в енергетичній політиці, розпочав координатор програми, головний експерт відділу з навчання, дослідницької та проектної діяльності Дипломатичного інституту МЗС Болгарії Ґеоргій Ґергов. У жвавій дискусії болгарських й українських експертів ішлося про національні та регіональні виклики на шляху впровадження енергетичної політики ЄС на національному рівні, дальший розвиток енергетики України, політичну й законодавчу бази нашої держави, їх відповідність енергетичній політиці ЄС тощо.

– І ми, і наші закордонні партнери зацікавлені в тому, щоб Україна ставала сильним гравцем на ринку міжнародної дипломатії, – відзначив проректор із міжнародних зв’язків Олег Матвійків. – Для нас важливо, що ця дискусія проходить у стінах Львівської політехніки, адже готуємо фахівців із енергетичної безпеки та енергетичної політики. Від наступного навчального року відкриємо магістерську програму «Енергетична безпека», тому такий поштовх у вигляді лекцій, дискусій на круглому столі дуже корисний для наших викладачів і студентів.

на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії на лекції від експертів з Болгарії