Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
засідання Вченої ради

На черговому засіданні Вченої ради, яке відбулося 31 жовтня, ішлося про готовність матеріально-технічної бази університету до нового навчального року, стан охорони праці й пожежної безпеки та підготовку студентів.

Розпочали засідання із привітань. Так, Почесну грамоту й медаль Кабінету Міністрів України за значний особистий внесок, забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців, вагомі наукові досягнення, сумлінну працю та високий професіоналізм Юрій Бобало вручив директору ІТРЕ професору Івану Прудиусу. Подяку МОН України за вагомий особистий внесок у формування молодіжного наукового середовища та державної політики в галузі розвитку наукового потенціалу молодих науковців отримав докторант третього року підготовки Михайло Шпетяк, а від ЛОДА – «за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток інформаційних технологій, програмного забезпечення і з нагоди Дня програміста» студент Андрій Бойко. Пам’ятні відзнаки Об’єднання ветеранів розвитку України, з нагоди 25-річчя військової розвідки України та 15-річчя Об’єднання, отримали завідувач кафедри органічної хімії ІХХТ Станіслав Воронов, директор НДКІ «ЕЛВІТ» Віктор Ткаченко, провідні інженери Роман Антонів і Валерій Левицький та старший науковий співробітник цього ж інституту Орест Козевич. Переможцям конкурсу «Найкращий молодий науковець року» за 2016 рік ректор вручив дипломи (про їхні успіхи газета розповідатиме на своїх сторінках). Вони також отримають грошові винагороди.

Про готовність матеріально-технічної бази університету до нового навчального року та стан охорони праці й пожежної безпеки у Львівській політехніці доповів проректор Володимир Крайовський. Він прозвітував про ремонт аудиторно-лабораторного фонду, зокрема – інженерних мереж, душових та кухонь студмістечка, уведення в експлуатацію корпусу на вул. Колесси, 2, поліпшення умов проживання в університетських базах відпочинку, реконструкцію котельного та інженерного господарства, заощадження електроенергії. Зокрема звернув увагу на те, що система опалення функціює в університеті вже понад 40 років і не підлягає модернізації, а потребує негайної заміни.

До кінця року заплановано відремонтувати приміщення в навчальному корпусі № 20 на вул. Князя Романа, залів кафедри фізичного виховання, санвузлів у корпусі № 4 та виконати інші невідкладні роботи. Загалом, вважає доповідач, матеріально-технічна база, за окремим винятком, до нового навчального року готова.

Чи не найважливішим завданням адміністрації університету було й залишається забезпечення належних умов праці, збереження здоров’я та життя працівників. Відрадно, що цього року не зафіксовано нещасних випадків і пожеж, тож співпраця служби пожежної безпеки, відділу охорони праці та інших служб навчально-виробничої частин із профкомом працівників університету дає позитивний результат.

Доповідь Володимира Крайовського доповнили голова профкому працівників університету Володимир Гайдук та завідувач кафедри приладів точної механіки ІКТА Орест Івахів.

Члени Вченої ради не обійшли увагою й таке важливе питання, як організування навчання взимку, про що доповів ректор університету. Оскільки кожен день у теплі обходиться університетові в майже 175 тис. грн плюс збільшення на 15 відсотків комунальних платежів, то вирішено в цих непростих умовах скористатися режимом економії тепла. Від 25 грудня ц. р. і два чергові місяці наступного в більшості навчальних корпусів підтримуватимуть помірний температурний режим. У нормальному режимі працюватимуть лише головний корпус, кафедра іноземних мов та корпус ІНПП на вул. Театральній, які мають індивідуальні котельні. Саме тому іспити студенти складатимуть у цих корпусах. Уже затверджено новий графік навчального процесу в опалювальний період.

Члени Вченої ради заслухали інформацію про практичну підготовку студентів, про яку доповів голова комісії з проблем навчання професор Орест Лозинський. Він зокрема звернув увагу присутніх на короткотривалі терміни практик, які студенти проходять не лише на фірмах і підприємствах, а й на кафедрах. У Німеччині, наприклад, вона триває від 30 до 44 тижнів. Орест Юліанович уважає, що керівництво кафедр та інститутів має тісніше співпрацювати з представниками різних баз практик, аби студенти обов’язково проходили їх за межами університету. Співдоповідач проректор Роман Корж проаналізував тривалість практик і моделі навчання в нас і за кордоном на прикладі Болонського університету та Технічного інституту Південної Альберти.

Члени Вченої ради зобов’язали директорів інститутів і завідувачів кафедр систематизувати види практик та терміни їх проведення, розширити міжнародну співпрацю щодо проведення практик, систематизувати пропозиції роботодавців щодо стажування і працевлаштування студентів тощо. Також ухвалили «Положення про формування, затвердження та оновлення освітніх програм у Національному університеті «Львівська політехніка»; підтримали пропозиції про нагородження професора Євгена Пістуна медаллю ім. Ю. Рудавського та про присвоєння почесних звань – doktor honoris causa голові Комітету світової спадщини ЮНЕСКО в Парижі, директорові міжнародного центру культури у Кракові, професору Ягеллонського університету Яцеку Пухлі і «Почесний професор Львівської політехніки» професору Лєшеку Добжанському (Польща).

засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради