Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової»

10–11 листопада 2017 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувалася наукова конференція «Будителі українського духу XІX–XX ст.», приурочена до 180-річчя видання славетного альманаху «Русалка Дністрова». До числа її співорганізаторів долучились Львівська архиєпархія УГКЦ, Інститут-заповідник імені Маркіяна Шашкевича, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет імені Івана Франка, Інститут українознавства імені Івана Крип’якевича та Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка.

З доповідями на конференції виступили відомі дослідники творчості авторів «Русалки Дністрової» професори Михайло Шалата, Феодосій Стеблій, Петро Шкраб’юк, кандидат історичних наук Галина Корнєєва. Всі вони дійшли спільного висновку: альманах «Русалка Дністрова» – це синтезований вияв новаторських починань у різних аспектах національно-культурного життя українців Галичини доби «Руської Трійці». На той час це був своєрідний маніфест національного відродження. За словами Івана Франка, «збірка була ... явищем наскрізь революційним». Вона стала визначною подією національного руху і поклала початок новій літературі на західноукраїнських землях.

А основну увагу присутні присвятили, поряд з іншими учасниками «Руської Трійці» – Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким, найпотужніший постаті тодішньої доби пробудження української свідомості – Маркіяну Шашкевичу. На думку доповідачів, цей будитель національного духу, проживши з-поміж своїх побратимів найменше, зробив для українського відродження в Галичині найбільше. Проте духовно-просвітницька спадщина Шашкевича, на жаль, залишається недооціненою й понині. Відтак, шашкевичезнавці нині вбачають своє завдання в подальшій популяризації серед молодого покоління українців як його творчої спадщини, так і «Руської Трійці» загалом.

Зі змістовними доповідями на конференції виступили також науковці Львівської політехніки: доктор педагогічних наук Петро Сікорський, який розповів про створення Музею-садиби Маркіяна Шашкевича в селі Нестаничі на Львівщині, та кандидат історичних наук Ірина Гнідик, яка зосередилась на постаті продовжувача справи «Руської Трійці», першого єпископа УГКЦ у США, просвітника кира Сотера Ортинського.

Серед презентацій низки видань, присвячених творцям «Русалки Дністрової», дуже схвальний відгук отримала книга-фотоальбом «Відлуння дзвонів Маркіяна Шашкевича», яку у співавторстві з відомою журналісткою Надією Пастернак видав знаний в Україні та поза її межами фотожурналіст Йосип Марухняк. Адже авторам вдалось відшукати й показати наочно малознані стежки та місця, пов’язані з життям і здобутками цього предтечі українського самоствердження.

на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової» на конференції до 180-річчя «Русалки Дністрової»
Фото Йосипа Марухняка