За матеріалами ЗІК
Чан Куок Кхань

Чан Куок Кхань родом із великого в’єтнамського міста Хошимін. Звідти у 2011 році він переїхав до Львова, щоб навчатися в Інституті хімії та хімічних технологій Львівської політехніки. Водночас він вирішив займатися ще й вокалом. Хлопець настільки захопився Україною, що вивчив мову, полюбив традиції і культуру, а тепер мріє побачити краєвиди Карпат, про що розповів у програмі «Добрий ZIK» на телеканалі ZIK.

Кхань хотів стати співаком. Проте категоричне «ні» батьків поставило хрест на мрії хлопця. Він почав вивчати кардинально протилежне, а саме – хімію у місцевому інституті. А у двадцять років отримав можливість поїхати на навчання за кордон.

– У дитинстві я хотів бути на сцені, співати. Бо музика це не тільки хобі, а життя і друг, без якого печально. Батьки були проти. Але, навчаючись у Хошиміні, я одержав шанс поїхати за кордон через освітню програму. Мені дали вибір – Москва або Львів. Я обрав друге місто, тому що тут наука на високому рівні, – розповідає герой програми.

Прилетівши до України, хлопець зрозумів, що дуже малий відсоток місцевих мешканців говорять англійською. Тому він почав робити все для того, щоб якнайшвидше вивчити українську.

– Я вважаю, що державною мовою має володіти кожен українець на сто відсотків. Звичайно, мені її було важко вчити, адже є багато відмінностей із в’єтнамською. Але я хотів цього так само сильно, як бажав займатись музикою, – коментує Чан Куок Кхань.

– Коли ми зустрілись, то я була здивована тим, що він навчається на хімічному факультеті і водночас прагне до музики. Він виконав три пісні, після чого я зрозуміла: тембр гарний, слух є, а техніку поставимо. Ми почали займатись, і ще більшим сюрпризом стало те, з яким завзяттям Кхань вивчав мову! Першим його бажанням було виконати українську пісню, – пригадує викладачка вокалу Марта Лозинська.

Після шести місяців вокальних занять Кхань взяв участь у міжнародному музичному конкурсі, де за виконання в’єтнамської та української пісень посів третє місце.

– Це був дебют, який увінчався призовим місцем. Він великий молодець! Я завжди його ставлю у приклад. Вважаю, що хлопець знає, чого хоче, – додає Марта Лозинська.

В Україні Кхань знайшов себе, полюбив традиції, пісні, тому й не дивно, що мрія хлопця також пов’язана з нашою країною.

– Моя мрія – побачити Карпати із висоти пташиного польоту. Я надзвичайно щасливий, що її вдалось втілити завдяки такому подарунку, як політ на аерошуті. У небі я відчув себе журавлем, а коли приземлився – українцем. Можливо, в минулому житті я належав до цієї нації і тепер повернувся на рідну землю, – ділиться враженнями Чан Куок Кхань.