За матеріалами сайту «Новини Житомира»
Практичний тренінг з аудіодискрипції для гідів Житомирщини

Гідів Житомирщини навчали проводити екскурсії для людей з вадами зору. Йдеться про метод аудіодискрипції або тифлокоментування. Його застосовують, щоб лаконічно описати людям з вадами зору певний предмет, простір чи подію, які незрозумілі слабозорому без спеціальних словесних пояснень.

Наприклад, такий метод застосовують під час опису архітектурних об’єктів на екскурсії. Цим способом також можна допомогти незрячій людині зрозуміти, що відбувається на екрані при перегляді мультика чи художнього фільму. Або, навіть, пояснити що діється на театральній сцені під час вистави. Розповідає керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Потимко:

– Наприклад, коли ми адаптовуємо театральні вистави, то ми за 30 хвилин до її початку приводимо незрячих, виводимо їх на сцену. Даємо можливість обстежити руками усі декорації, подивитися як гримують акторів, який в них одяг (якої історичної доби). А під час вистави підготовлена людина, аудіодискриптор, коментує, що відбувається на сцені.

Практичний тренінг з аудіодискрипції для гідів Житомирщини провели, щоб у подальшому ці люди змогли проводити якісні екскурсії для слабозорих в своїх містах та районах. На майстер-класі були присутні екскурсоводи, представники театрів, музеїв, спецшколи-інтернату для слабозорих, автобусних компаній, які займаються проведенням екскурсій. Тренінг тривав дві години. Оксана Потимко каже, що цього часу достатньо, щоб опанувати метод аудіодискрипції, оскільки він не є важким:

– Просто необхідно зрозуміти психологію сприймання навколишнього світу людиною, яка народилася без зору. І цьому ми тут вчимо. Пояснюємо, що можна говорити, а що не можна. Чи потрібно вживати назви кольорів, чи не потрібно. Як пристосувати музейну екскурсію, мультфільм для незрячої людини, і чи це взагалі можливо.

Метод аудіодискрипції відомий світові близько 40 років, але в Україні цим почали займатися лише чотири роки тому. Тоді зробили перший мультиплікаційний фільм для незрячих людей.

– І, власне, сьогодні ми з таким майстер-класом вперше в Житомирі. Хоча в Житомирі ми не вперше, але з таким заходом – вперше. Я сподіваюсь, що житомирським екскурсоводам це буде цікаво і корисно. І результат цього майстер-класу зможуть незабаром оцінити ваші незрячі люди, – каже Оксана Потимко.