Прес-служба Львівської політехніки
відкриття Tech StartUp School

Незвичайний навчальний підрозділ народився 26 жовтня 2017 року в Національному університеті «Львівська політехніка» – Tech StartUp School, призначена для налагодження тісної співпраці між бізнес-структурами та студентською молоддю.

Розташований у відреставрованому приміщенні на вулиці Колесси у Львові, новий навчальний заклад допоможе студентам у реалізації напрацьованих проектів. Адже місія школи полягає у створенні комфортного інноваційного середовища для продукування і реалізації креативних ідей та успішних стартапів.

У давні часи територія між вулицями Колеси і Коперника належала релігійній громаді. (До речі, у кількох корпусах Львівської політехніки раніше були розташовані монастирі, релігійні школи, сиротинці. Мимоволі хочеться сказати про наш Університет – Храм науки!). В радянський час у цій будівлі містилися гуртожиток, кафедра іноземних мов, потім – інші підрозділи Львівської політехніки. Тривалий час ця споруда стояла пусткою і руйнувалася.

Коли ведуча свята надала слово ректорові Львівської політехніки професору Юрію Бобалу, над головами присутніх застрекотіли квадрокоптери. Юрій Ярославович з цього і почав своє вітальне слово:

– Дуже вчасно ми запустили у небо квадрокоптери, бо це символічно, це означає один із напрямів проектування, моделювання і практичної реалізації всього нового – не тільки в контексті інформаційних технологій, а й нанотехнологій, робототехніки тощо. Ми колись розкажемо історію цього корпусу, який був вщент зруйнований. Буквально за 3–4 місяці самовідданої праці наших ремонтників, будівельників ми тепер маємо чудову споруду. За це велике спасибі всім, хто був причетний до реалізації цієї шляхетної справи. Ця стартап-школа – не лише для політехніків. Її двері будуть розчинені перед учнями старших класів шкіл, студентами коледжів. Сміливі ідеї найкраще народжує молодий розум, не обтяжений стереотипами та обмеженнями.

Присутній на відкритті мер Львова Андрій Садовий наголосив:

– Коли я зайшов на це подвір’я і побачив цю чудову споруду, ніби отримав ковток свіжого повітря. Час пришвидшується. Ніхто у світі не буде очікувати, допоки Україна дозріє до рівня передових країн світу. Нам треба рухатися швидше у кілька разів, аніж наші сусіди, бо буде біда. Такі інкубатори, такі модерні центри – це шанс для вас, молодих, народжувати креативні ідеї, були творцями чогось найновішого, найкрутішого у світі. Такий інноваційний центр дуже потрібен нашому містові, бо це ще один крок у майбутнє.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук привітала присутніх від імені очільника області Олега Синютки. Вона, зокрема, сказала:

– Сподіваюся, що у цьому домі будуть збуватися не лише сміливі мрії, а й реальні плани та проекти. За вами ніби спалені мости, ви вже не зможете відмовитися від того, що собі запланували. Вперед, тільки вперед! Ви чудово розумієте, що гарний камінь буде справді коштовним, якщо матиме гарну огранку.

Директор стартап-школи професор Назарій Подольчак, подякувавши усім причетним до її створення, запросив гостей на екскурсію численними кабінетами та аудиторіями споруди.

Милує око чудовий дизайн, розроблений фахівцями Інституту архітектури, меблі виготовлені Технопарком університету. Вже бачимо, що почалася розробка проектів «Розумне вікно для розумного будинку», «Розумна теплиця», «Моніторинг екологічного стану довкілля».

Студентка Українського католицького університету Анастасія Лівочка (приїхала на навчання з Донецька) продемонструвала готовий апарат для контролю прозорості води у пральних машинках, що дасть змогу оптимізувати та заощадити пральний порошок. Учениця 9-го класу Технологічного ліцею продемонструвала фільтр, який може зменшити шкідливі відкладення в каналізаційних мережах, а також метод закриття полігонів твердих відходів від атмосферного впливу активованим вугіллям, який виготовлятиметься із того ж сміття. Мер Львова Андрій Садовий доручив своєму помічникові зв’язати цю юну винахідницю з керівниками відповідних комунальних служб, щоб перевірити можливість практичного застосування цих проектів.

Для надання необхідних консультацій до школи запрошено провідних українських та іноземних фахівців, а також розроблено унікальний формат навчання, передбачено власний краудфандинговий майданчик. У школі регулярно відбуватимуться конкурси стартапів та інші заходи.

У межах відкриття нового навчального підрозділу Львівської політехніки відбувся майстер-клас «Інтернет-сайт без програмування, або Як створити власний сайт на платформі WordPress». Учасники заходу одержали теоретичні та практичні знання для створення свого першого сайту власними силами, не будучи програмістом, ознайомилися з роботою на платформі WordPress, дізналися про її основні елементи – плагіни, віджети, публікації, сторінки.

Що дасть політехнічній молоді навчання у Tech StartUp School? Насамперед – це потужний мотиваційний заряд, цінний зворотній зв’язок з обговорення того чи іншого запропонованого проекту, змога реально, на практиці протестувати свою ідею. А ще – зібрати дружну та згуртовану команду однодумців і швидко запустити власний успішний бізнес.

Немає сумнівів у тому, що стартап-школа буде щодня набирати обертів, залучаючи до навчання все нових і нових учнів. У добру путь!

У Львівській політехніці відкрили Tech StartUp School
відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School