За матеріалами сайту Львівської міської ради
На Форумі е-врядування 451Е

21 жовтня на ревіталізованому ZAVOДі пройшов Форум електронного врядування 451Е, у межах якого нагородили переможців студентського ідеатону, що відбувся 6–8 жовтня. Переможцями ідеатону стала команда Національного університету «Львівська політехніка» (Микола Мацях, Віталій Вінниченко, Роман Віт та Любомир Древич), яка запропонувала ефективне рішення з аналітики ТПВ та smart-методи поводження зі сміттям.

– Я дуже радий, що Посольство Нідерландів підтримало проведення такого ідеатону, організованого управлінням ІТ Львівської міської ради. Хлопці – великі молодці й отримають від нас 1000 євро, – зазначив Почесний Консул Нідерландів у Львові Андрій Гринчук.

Представник команди-переможця студентського ідеатону Микола Мацях розповів про реалізований політехніками проект «Clean City»:

– На студентському ідеатоні ми змогли реалізувати нашу ідею, обговорити її з ментором і продовжити втілювати наш проект спільно з Львівською міською радою. Суть проекту полягає в тому, щоб налагодити ефективну комунікацію між місцевими мешканцями і міською владою щодо вивезення сміття зі Львова. Люди зможуть у декілька кліків надіслати відгук про заповненість сміттєвих майданчиків, а міська рада отримає повну статистику по місту.

Наш сайт і застосунок дасть можливість надсилати відгуки щодо заповненості сміттєвих майданчиків, дозволить обрати проблемну ділянку і відправити її на розгляд, дасть змогу побачити ситуацію з вивезенням сміття. Перевагою такого проекту є простий спосіб комунікації мешканців з владою, відчуття залученості до змін у місті, а також вплив на роботу перевізників, адже міська рада може ввести штрафні санкції для тих, у кого стабільно незадовільна ситуація з вивозом ТПВ. Для міської ради цей проект дасть зручний візуалізований сервіс, розширену статистику і швидкий зв’язок з мешканцями.

У процесі реалізації проекту ми зможемо сформувати рейтинг перевізників, додати опцію фото та коментаря до відгуку. Також ми плануємо створити карту пунктів прийому вторсировини та інтерактивний посібник про те, як правильно сортувати сміття.

Студенти-переможці зазначили, що у подальшому свій проект «Clean City» будуть покращувати й оновлювати: хлопці планують спільно з Львівською міською радою впровадити ультразвукові датчики, що вимірюють ступінь заповненості сміттєвих баків, таким чином допомогти перевізникам зекономити паливо та інші затрати на обслуговування сміттєвих баків. За попередніми підрахунками, щоб всі сміттєві майданчики Львова були облаштовані такими сучасними технологіями, потрібно 15 млн гривень. Але, як зазначили переможці ідеатону, внаслідок економії палива ультразвукові датчики окупляться впродовж 2 років.