Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
студенти

Поєднати навчання з практикою – це ідеальний варіант здобуття якісної освіти для майбутніх юристів. Для цього в Інституту права та психології ще чотири роки тому створили Центр безоплатної правової допомоги населенню Львова та Львівщини.

Особливість діяльності цього Центру в тому, що студенти надають консультації щодо реальних справ. Це передовсім дає можливість здобути потрібні навички під час спілкування з громадянами, а також уміння працювати з їхніми заявами та навчитися надавати їм правову допомогу. Також усвідомити роль і місце професії юриста в захисті прав і свобод громадян.

– Ми вже практикувалися в Центрі впродовж року. Мушу сказати, що це дуже корисно не лише для тих, хто недостатньо забезпечений, щоб дозволити собі платну правову консультацію, а й для нас – студентів. Адже під час навчання на парах ми здебільшого отримуємо теоретичні знання, а практику потрібно шукати самостійно. А так, у Центрі правової допомоги ми закріплюємо свої знання на практиці, – розповіла четвертокурсниця ІНПП Діана Войтко.

До практикування в Центрі залучають студентів-правників третіх-четвертих курсів, керуючись тим, що вони вже мають базові знання, які потрібно розвивати й поглиблювати.

– Найчастіше до нас звертаються зі справами, що стосуються спадку, реєстрації, субсидій, розлучень, інтелектуальної власності. Саме такі справи цікаві тим, що пов’язані практично зі всіма галузями права. У складніших випадках ми радимося з викладачами, які чергують із нами чи, за потреби, звертаємося на ту чи ту кафедру, – додала її однокурсниця Ірина Андрусів.

Як кажуть дівчата, пригадуючи свої перші чергування, – це було справді нелегко, бо треба було оперативно реагувати, досліджувати законодавство й питання, які стосуються не лише права. Ще й різні люди трапляються. Неодноразово доводиться допомагати не лише юридично, а ще й психологічно, вислуховувати переживання та нарікання. Та й, зрештою, відвідувачі по-різному реагують: хтось розуміє, що юрист не розв’язує проблеми, а лише консультує і радить, як діяти в тому чи тому випадку, дотримуючись законодавства, і не завжди може зробити це миттєво, а потребує часу, щоб вивчити питання, а хтось невдоволений відповіддю чи тим, що консультують студенти.

Інколи трапляються й доволі кумедні випадки. Було, що до Центру звернувся студент зі Львівської національної академії мистецтв. Він зробив воскову голову й залишив її в коридорі навчального корпусу. Та незадовго вона кудись зникла, як сказав: «хтось вкрав». Та, оскільки він ні з ким не погоджував того, що зберігатиме чи виставлятиме свій витвір у коридорі навчального закладу, то, зрозуміло, ніхто й не знав, чия це робота, тож могли просто забрати чи викинути. І в цьому випадку нема жодних правопорушень.

– Зараз, попрактикувавши рік, можу сказати, що це суттєво допомагає швидкості реакції та розвиває логічне мислення. Зрештою, навіть під час пар можна з легкістю відрізнити викладача-практика від теоретика. Думаю, після закінчення навчання, нам буде легше працевлаштуватися, бо вже добре знатимемо особливості правової консультації, – зазначила студентка четвертого курсу Галина Луцик.