Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію

21 вересня у стінах Львівської політехніки фахівець у сфері права та філософії, професор університету «Кінгз коледж», що у місті Нью-Йорк (США), директор освітніх програм міжнародних організацій Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію під назвою «Як цінності та світогляд впливають на розвиток суспільства і культури країни».

Прийти і послухати лекцію могли не лише студенти Політехніки, а й кожен охочий. Захід відбувся за підтримки Інституту економіки і менеджменту й кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності, у рамках проекту QUO VADIS «Успіх західних країн. Чи можливо Україні повторити досвід», організаторами якого є «Леополіс Молодий» – молодіжна громадська організація, яка об’єднує українців із різних церков та університетів.

Розпочав захід із вітальним словом директор ІНЕМ Олег Кузьмін:

– В Україні йде реформування, зміни. Щось вдається, щось – ні, тому досвід західних країн для нас є, безумовно, цікавим. Особливо корисним є приклад тих держав, які переходили від соціалістичного до капіталістичного ладу або входили колись до складу імперій – вони подолали безліч проблем, і ці проблеми є нині актуальні й для України.

Основну увагу своєї лекції професор Мідельман акцентував на прямому зв’язку філософії, яку сповідує суспільство тої чи тої країни, із розвитком держави:

– Частину моєї дослідницької діяльності зосереджено на проблемах розвитку країн третього світу, і її основне питання полягає не у розподілі майна, харчів, ліків тощо, а у тому, що саме створює бідність і стільки потреб, які є у різних частинах світу, чому країни Європи так суттєво відрізняються? І я зауважив, що те, як люди думають про світ, про себе, про те, що навколо, впливає на те, як вони живуть у цьому світі. Європа є Європою через набір своїх цінностей, і це значно вагоміший чинник, ніж просто ландшафт. Те, що зробило Європу Європою – це роздуми десятків поколінь: що є цінним для людства, що допомагає зберегти життя, як збагатити життя і, взагалі, що таке життя?

Основна цінність людини, за словами лектора – здатність мислити: якщо вона не користає з цього ресурсу – вона приречена бути лише продуктом біології.

– Усі приналежності до будь-яких релігійних, національних, політичних груп тощо руйнують те, що є людським – здатність мислити – унікальність кожного з нас, яка є причиною нашого потягу до поезії, живопису та будь якої-іншої діяльності. Ми всі індивіди, які належать до однієї (людської) раси, а не роботи-плагіатори, – запевнив професор.

Згідно з твердженням Мідельмана, правова, успішна та розвинена держава нездійсненна, коли суспільство, яке її формує, має викривлене мислення та сповідує хибні цінності – він ілюструє це прикладом системи Радянського Союзу та низки інших держав. На його думку, проблема бідності суспільства країн Африки полягає у їхній бідності на ідеї та бідності світогляду тамтешніх людей, який є «фаталістичним, забобонним, експлуататорським, беззаконним, у тому сенсі, що правителі мають право вирішувати і встановлювати закони, які для них вигідні, змінюючи їх чи не щодень». Такий лад, за словами Мідельмана, створює як матеріальну, так і ідейну бідність.

Ясна річ, що відвідувачів лекції, насамперед, цікавили терміни та шляхи трансформації України.

– Немає чіткого терміну – ці процеси можуть тривати від кількох днів до безкінечності. Немає сталої програми чи формули – це не хімія. Проблема у тому, що побутує думка, наче можна все змінити, просто натиснувши певну кнопку, але зміни починаються тоді, коли ми розмірковуємо «а що я можу змінити?..» і терміни настання змін тут залежать, передовсім, від нас самих. Мій батько завжди казав: якщо ти хочеш або ідеал, або нічого іншого, то ти завжди не матимеш нічого. Але над цим можна працювати: бути чесним, працьовитим, завжди пояснюючи, чому такий шлях, який ти обрав, є правильним. Сперечайтеся зі своїми друзями, вимагайте пояснення і йдіть у суди проти несправедливості. Лікар завжди знає, що його пацієнт помре, однак він робить усе можливе, аби продовжити його життя. Основна проблема українців – спадкоємство світогляду попереднього покоління, який стверджує, що на зміни потрібно чекати, бо одна маленька людина не може нічого змінити. Але насправді це зовсім не так! Потрібно змінити цей світогляд, постійно нагадувати собі, що хоч кожен із вас – маленька людина, але ви можете заперечувати. У євреїв є традиція сперечатися з Богом. Мойсей казав Богові: «я не переведу цих людей через Червоне море, бо вони поганий народ», і таких біблійних прикладів є багато. Так, ви лише маленькі люди, але ваші слова і ваш розум можуть бути дуже потужними, ви можете вирішити бути чесними, ви можете вибрати бути співчутливими, ви можете вибрати бути справедливими!

Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію Удо Мідельман прочитав відкриту філософську лекцію