Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Юрій Малиновський

Сьогодні йтиметься про кураторів і кураторство, або, як це офіційно називається, наставництво в академічній групі, про те, які обов’язки має куратор і що робити, коли він їх не виконує.

Спрямовує студента

Перше й найпростіше пояснення того, хто такий куратор – це викладач, який частково виконує функції, як у школі класний керівник. Однак куратор від класного керівника суттєво відрізняється. Насамперед тим, що перед ним здебільшого вже не інфантильні діти, а дорослі люди, які знають, чого прийшли до університету (принаймні так повинно бути). Отож, мотивація студента відрізняється від мотивації школяра, тому куратор – це не той, хто повчає, напоумлює, настановляє, а той, хто спрямовує студента, пояснює незрозумілі речі, допомагає щось з’ясувати, радить, куди студентові звернутися з тих чи інших питань.

Допомагає в перші тижні

Відразу після урочистої посвяти у студенти в інститутах провадять зустрічі з першокурсниками і знайомлять їх із кураторами та старостами груп (останніх призначають дирекції інститутів). Із цими двома особами відтепер кожен першокурсник має співпрацювати й за потреби звертатися до них. Куратор повинен ознайомити свою групу з розкладом занять, розповісти, як його «читати», що таке навчання за чисельником і знаменником тощо. Також куратори розповідають про різноманіття навчально-лабораторних корпусів, яких у Політехніці аж 32! Пояснюють, як не розгубитися в них, як за перерву встигнути перейти з одного корпусу до іншого. Тому в перші тижні навчання куратор потрібний, і ті групи студентів, із якими куратори таки працюють, значно швидше й легше адаптовуються до університетських вимог.

Куратором бути не змушують

Функції куратора викладач виконує на громадських засадах, у багатьох інститутах – добровільно.

– Наприкінці серпня, коли вже є списки груп, на засіданні кафедри завідувач пропонує викладачам кураторство. Примушувати когось до цього – не вихід, бо якщо людина не хоче, то результату не буде (тоді у грудні виявиться, що студенти не знатимуть, хто їхній куратор). Скажімо, я був куратором двох груп, а цього року взяв ще третю, бо мені це цікаво, – розповідає Юрій Малиновський, заступник директора з організаційно-виховної роботи ІНЕМ, де є приклад позитивного кураторства.

Отож, в ідеалі кураторами стають добровільно. Оплату за це не отримують. Але, відповідно до Положення про кураторство, коли відбувається рейтингування викладача, то за кураторство він отримує додатково 100 балів.

Куратори повинні знати, що їхня робота потребує систематичності і її треба виконувати чотири-п’ять років. Якщо з певних причин куратор не може виконувати свою роботу, то ці функції переймає інший.

Знає все про студента

Від куратора значною мірою залежить дисциплінованість студентів. Це не означає, що він повинен давати своїм підопічним указівки щодо навчання, відвідування тощо. Але якщо куратор зуміє з перших днів зорганізувати студентів, зосередити їхню увагу на важливих речах, допоможе й підтримає там, де вчорашній школяр цього потребує, то студент швидко адаптується до нових умов і вимог.

Щороку відділ молодіжної політики пропонує кураторам план заходів, які вони провадять зі студентами. Куратор розповідає студентам, де вони можуть реалізувати свої таланти у спорті та художній творчості. Саме він згодом складає характеристику на місце роботи чи стажування, готує листи до військкомату, повідомлення, інформацію про студента. Куратор разом зі старостою найбільше знають студента – як він поводиться, які проблеми має тощо.

До куратора треба звертатися, коли виникають проблеми, які важко розв’язати самотужки. Це може стосуватися як навчального процесу, так і проживання у гуртожитку, фінансових чи особистих проблем. Куратор – це та людина, яка знає, куди звернутися з конкретною проблемою. Він повинен знати свою групу, мати контакти з батьками і за потреби повідомляти їм, коли виникають проблеми з навчанням, цікавитися житлово-побутовими умовами студента. Якщо студент мешкає в гуртожитку, то куратор дбає про їхнє поліпшення або ж попереджує про переселення в гірші умови за порушення дисципліни чи неуспішність.

– Нещодавно в моїй групі був випадок, коли студент закохався й вирішив перевестися на заочну форму, переїхати до іншого міста. Ми багато з ним про це говорили, розглянули ситуацію зусібіч. І вдалося переконати хлопця, що це все можна вирішити по-іншому, продовжуючи вчитися, – розповідає Юрій Малиновський.

Замість післяслова: змусь свого куратора працювати!

Як знайти куратора, коли потребуєш його допомоги? Звернися до старости, який надасть його контакти. Якщо ти вчишся вже тривалий час і досі не знаєш, хто твій куратор, то звернися до дирекції свого інституту або до заступника директора з виховної роботи. Знаєш куратора на вигляд, але він не працює з групою? Теж звернися до керівництва свого інституту. Куратора треба змусити працювати. Часто трапляється таке, що на прохання студентів куратором стає інша людина.