Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Павло Мавдрик

Павло Мавдрик, студент першого курсу магістратури Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (спеціальність – комп’ютерна інженерія):

– Насамперед раджу всім, хто починає навчання, відвідувати всі заняття. Бо, якщо не пропускаєш пари, – це половина гарантії того, що складеш залік або іспит. Дуже багато вирішує складання поточного контролю, бо якщо високий його результат, то значно легше скласти іспит. Також важливо всі праці здавати вчасно. Зазвичай із кожної дисципліни є дуже багато матеріалу, який надолужити важко. Чомусь більшість студентів уважає, що перед сесією все надолужить, натомість створює собі додаткові проблеми, бо неможливо все нараз вивчити. Я на першому курсі мав комісії через пропуски й невчасне здавання праць, а потім звик учитися і вже тепер, на четвертому курсі, перший у групі все поскладав.

Треба знати, що студентське життя кардинально відрізняється від шкільного. У школі кожен учитель бігає за тобою, нагадує, уболіває, щоб ти все склав, вивчив. У виші такого нема. Тут викладач відчитає свої теми – і все. А ти хочеш слухай це, хочеш – ні, хочеш – конспектуй або не конспектуй. Головне – мусиш знати тему, щоб потім скласти. На першому курсі це зрозуміти трохи важко.

Щодо підробітків, які зараз популярні серед студентів, то не раджу за це братися на першому курсі, адже спочатку треба максимально зосередитися на навчанні. Якщо така потреба виникла і працювати доведеться в навчальний час, то раджу підійти до викладача і пояснити, що ти змушений пропускати пари. У такому разі треба брати в одногрупників конспекти й активно користуватися віртуальним навчальним середовищем.