Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ

Увечері 29 серпня, на завершення Днів української діаспори у Львові, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася урочиста академія з нагоди 50-ліття Світового Конгресу Українців «Ремінісценції UA».

Відкрив зібрання голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Він, зокрема, сказав, що львів’яни горді тим, що наше місто стало епіцентром світового українства – від Мельбурна до Вашингтона: «Ми вдячні українській діаспорі за те, що вона вболіває за долю України. З вашою допомогою Україна стає гордою, Україна розправляє крила».

Президент СКУ Евген Чолій був під враженням ранкового перебування на Личаківському цвинтарі, де мав змогу потиснути руки матерям загиблих героїв. Він сказав, що у всіх церквах країн, де є українські громади, виголошують молитви за тих, хто загинув на полі бою: «Ми просимо Бога, щоб він дав Україні мир і спокій». Президент СКУ подякував владі, колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, зокрема його директору Ірині Ключковській, за взірцеву організацію Днів української діаспори, додавши, що він вважає її «почесним членом СКУ». За словами Евгена Чолія, три дні, проведені у Львові, стануть стимулом для українських громад для ще активнішої праці, аби припинити російську агресію і допомогти Україні у розбудові успішної та модерної європейської держави.

Сильне емоційне враження справила на присутніх літературно-музична композиція, яка у спресованій формі показала нищення Росією всього українського від глибин віків до наших днів. Йдеться про заборону української мови, української освіти, культури, релігії. Особливо трагічною була доля видатних митців «розстріляного відродження». Глибокий публіцистичний текст підсилювали майстри балету, українські пісні та поезії.

Завершальне слово під час академії мала Ірина Ключковська. Вона подякувала за всебічну підтримку проведення Днів української діаспори у Львові керівнику області Олегові Синютці, ректору Львівської політехніки Юрію Бобалу, а також директору – художньому керівникові Львівського національного театру опери і балету імені Соломії Крушельницької Василю Вовкуну, генеральному директорові Національного музею у Львові Ігорю Кожану, директорові музею «Шевченківський гай» Роману Назаровцю.

Ірина Ключковська оголосила також імена учасників театралізованого дійства: режисера та автора проекту Ірини Мазур, акторів балету «Життя», хорових капел «Трембіта» та «Дударик», солістів Ірини Долі, Лілії Ваврин, Софії Федини, Брії Блессінг та Петра Радейка.

урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ