За матеріалами газети «Експрес»
Герб Львівської політехніки

1957 року в СРСР почали будувати перші «хрущовки». Крихітні кімнати, суміщені санвузли, жахлива звукоізоляція. Однак тоді ці будинки стало порятунком для радянських громадян, які до того тулилися в комунальних квартирах та бараках. Цьогоріч минає 60 років з часу, коли були зведені перші такі будинки. Чи довго ще вистоять «хрущовки»?

Про це газета «Експрес» запитала в Ігоря Кархута, кандидата технічних наук, доцента кафедри будівельних конструкцій та мостів Інституту будівництва та інженерії довкілля Національного університету «Львівська політехніка», та Всеволода Ніколаєва, експерта Інституту суспільно-економічних досліджень.

– Є якісь терміни, протягом яких можна експлуатувати ці будинки?

В. Ніколаєв: Їх будували з розрахунку на 60 років. Але є проблема. Нині таке житло належить, переважно, людям небагатим. А ремонт для збереження такого будинку коштуватиме доларів 100 за квадратний метр. Проблема в тому, що мешканці не мають фінансової можливості підтримувати «хрущовки» в належному стані.

– І який запас міцності «хрущовок»?

І. Кархут: До капітального ремонту «хрущовки» можна експлуатувати 60 років. Потім нормативи кажуть, що потрібен капремонт. Після цього ще років 40. Потім, якщо ресурс ще не використаний, будинок можна експлуатувати далі. Але вже після обстеження і експертного висновку.

В. Ніколаєв: Розумієте, це житло будувалося скоріше не з технічними термінами експлуатації, а із соціальними. Тобто, планували, що люди в них поживуть «до комунізму», а потім збудують нове, краще житло. Комунізм не настав, і люди залишились жити в тому, що є.

І. Кархут: Це питання дуже індивідуальне. Окремо треба обстежувати кожен будинок. Усе залежить від того, які були умови його експлуатації. Якщо мешканці та комунальники стежили за квартирами, будинком, то і «хрущовка» може ще послужити.

– А яка головна проблема «хрущовок», які елементи потребують найбільшого ремонту?

І. Кархут: Насамперед це дахи, потім мережі – водопостачання, газопостачання, електрика. На третьому місці фундаменти. Це головне, за чим треба стежити і ремонтувати насамперед.

В. Ніколаєв: Так, ці будинки будуть ще стояти. Але є питання до комфортності проживання у них. Але ж не виключено, що може статися, як у Росії, де підвали підмивало і «хрущовки» просто падали. Вони будуть стояти, як карткові будиночки, а коли впаде кілька, тоді і розгориться скандал. Найгостріша проблема в містах, які були збудовані з нуля за кілька років. Наприклад, Нова Каховка. Там місто без капітального ремонту «хрущовок» фактично на межі руйнування.