За матеріалами сайту Львівської міської ради
книги для незрячих

Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у «Книжковому арсеналі 2017», який відбувся 17–21 травня 2017 року в Києві. Львів’яни презентували на форумі не лише літературні твори та навчальні посібники шрифтом Брайля, але й провели майстер-клас «Аудіодискрипція мультфільмів та іншого відеоконтенту».

Спеціально для «особливої» книги на форумі було організовано брайлівський майданчик під назвою «Світ на дотик». Майданчик включав інтерактивний музей, в якому ознайомитись з предметами можна лише на дотик, полиці з книгами рельєфно-крапковим шрифтом, надруковані різними ініціативними групами зі Львова, Харкова, Києва, тактильне оздоблення, цікаве і зрозуміле для повністю незрячих людей.

Слухачів, які об’єднались задля ознайомлення з методикою виготовлення мультиків і кінофільмів для незрячих, навчали правилам аудіодискрипції, етапам створення контенту з аудіодискрипцією, демонстрували різні види відеоконтенту з коментарем для незрячих і слабозорих осіб: фрагменти мультика «Про всіх на світі», кінострічки «Поводир» та «Щоденник пам’яті», документальних фільмів компанії «Discovery» про природу Північної Америки тощо. На завершення майстер-класу його організатори показали останнє напрацювання львів’ян – першу серію мультика «Лис Микита» з аудіодискрипцією, над яким зараз працюють актриса Олександра Бонковська, звукорежисер Ярослав Босий та експерт Оксана Потимко.

– Результати роботи львівської команди аудіодискрипторів, яка впроваджувала коментування візуальних творів в Україні ще в 2013 році, вразили і захопили учасників форуму. Серед них – представники Міністерства освіти і науки України, різних музеїв м. Києва (зокрема, музею іграшки), спецшкіл-інтернатів для сліпих дітей, батьки дітей з важкими порушеннями зору, громадські діячі з різних куточків України. Майстер-клас зворушив усіх, виявився цікавим і незвичним, інноваційним для вітчизняного терену і, водночас, перспективним, – зазначає Оксана Потимко, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки.

Окрім того, очільниця Центру в рамках «Книжкового арсеналу 2017» мала зустріч зі співробітниками Інституту оцінювання якості освіти МОН України, які зараз працюють над адаптацією ЗНО для сліпих школярів. У розмові йшлось про потребу розробити тести не лише брайлем, але й в електронному форматі для тих дітей, які втратили зір в 15–17 років і не зможуть набрати швидкості читання брайлем під час проведення ЗНО. Обговорювали різні можливості щодо читання тестів, формул, математичних знаків тощо. Ресурсний центр Львівської політехніки зголосився надати допомогу для аудіювання фрагментів літературних творів, які використовуватимуть під час ЗНО.