Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на виставці «Відважні: наші Герої»

Про героїзм, про тих, хто був в авангарді боротьби, хто змінював русло історії та творив державу, впродовж тижня (20–28 квітня) мали нагоду дізнатися студенти Львівської політехніки та всі, кого зацікавила мандрівна виставка «Відважні: наші Герої», присвячена революційним подіям в Україні.

Експозиція охопила найважливіші та найпереламніші моменти творення та становлення нашої незалежної держави – 1917–1921 років, Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та ще зовсім незагоєну – Революцію Гідності.

На відкритті виставки виступила дружина героя Небесної Сотні Андрія Дигдаловича – Наталя. Вона наголосила на знаковості того, що виставка перебуває у Львівській політехніці:

– Саме політехніки першими вийшли на Євромайдан і після побиття не розійшлися, а залишилися там. П’ятеро героїв Небесної Сотні – випускники Політехніки. Товариство «Просвіта» цього університету першим розпочало волонтерську підтримку родинам героїв. І саме Львівська політехніка перша у Львові відкрила Меморіал пам’яті героям Небесної Сотні. Багато студентів-політехніків і нині воюють у найгарячіших частинах нашої країни, – наголосила гостя.

Експозиція зі шести модулів демонструвала художній реконструйований типаж кожної революційної епохи. Динамічності додавала кінохроніка, художні колажі з архівних світлин і текстів. Тут можна було порівняти, як виглядали борці доби Української революції, Холодного Яру, Української повстанської армії, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

– Нам важливо показати тяглість боротьби, що Революція Гідності – це не окремий протест, а продовження давно початого й логічного виборювання власної держави та гідного життя. І не було б сучасного Майдану, якби не попередні історичні події, якби не ті звитяжці, які пожертвували собою задля сьогодення. Виставка мандрує Україною, нещодавно її експонували в Івано-Франківську, а перед тим – у столичному Будинку профспілок, Верховній Раді та торгівельному центрі «Глобус», що розташований під самісіньким Майданом Незалежності, який не раз був епіцентром революцій, – розповіла дизайнерка, співробітниця Центру досліджень визвольного руху Ольга Сало.

– Для Студентського братства ця виставка особливо важлива, бо це частина й нашої історії. Саме братчики були творцями студентської Революції на граніті, брали активну участь у двох новітніх – Помаранчевій революції та Революції Гідності. Для нас важливо, щоб молоді покоління знали цю історію, – наголосив очільник Студентського братства Львівщини Борис Пошивак.

на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої» на виставці «Відважні: наші Герої»