Яна Петрова, Ростислав Дмитрук, група зв’язків з випускниками
Сергій та Аліна Губарі

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає як планувати своє життя і що робити у обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати. Так було створено концепцію серії розмов «Запитай випускника», у яких кожен може зрозуміти свої сильні сторони та зони розвитку, а головне – повірить у свій потенціал завдяки напрочуд натхненним та корисним бесідам з випускниками нашого університету.

Ми точно знаємо, що заглиблення у суть професії, отримання практичного досвіду з перших років навчання дає змогу успішно та природньо реалізуватися у професії. Тож політехніки мали унікальну можливість долучитися до цікавої бесіди, аби перейняти досвід професійних фахівців.

Сергій Губарь 8 років тому завершив кафедру дизайну архітектурного середовища (ДАС), Аліна, натомість 2 роки тому – кафедру архітектурного проектування (АП). Але любов до однієї справи об’єднала їх та переконала в необхідності створення власної компанії. Вони – співзасновники інноваційного архітектурного бюро GAB.

Примітка авторів. Команда GAB (Gubar Architects Bureau) прагне створити для кожного клієнта особливий простір, який дозволяє розпрямити плечі, вдихнути на повні груди та почуватися «у своїй тарілці». Вони ловлять ідею, адаптують її до реальності та втілюють в життя. Серед послуг: архітектура (концептуальний/робочий проєкти) та інтер’єр (житлових будинків та квартир, громадських та комерційних приміщень, а також авторський нагляд під час виконання). Команда виконує круті комерційні проєкти. Особливо пишаються готельними будинками у Бухті Вікінгів (до речі, за проєкт «Асгард» у 2019 році отримали нагороду Ukrainian Urban Awards).

Упродовж відкритої лекції для студентів кафедри дизайну архітектурного середовища та кафедри архітектурного проектування ми встигли поспілкуватися про роль освіти у формуванні вмінь, необхідних для успішної самореалізації архітектора/дизайнера, сучасний стан, актуальність і тенденції розвитку архітектури та дизайну, натхнення до роботи, проєкти, якими пишаються найбільше. Пропонуємо Вашій увазі частину інтерв’ю з Сергієм та Аліною Губарями.

Чи можливо поєднувати навчання та роботу? Коли слід працевлаштовуватися?

Сергій: Навчання та роботу можна поєднувати. Коли ми розпочали власну справу, дехто з нашої команди лише завершував університет. Також у компанії працювали студенти 5 курсу та аспіранти. Я вважаю, що це є напрочуд правильним рішенням, адже сьогодні для цього є багато хороших умов: фірми часто беруть на роботу саме студентів. Робота відкриває нові грані для спеціаліста.

Аліна: Так, сьогодні справді є багато можливостей для студентів. Досить часто бачу в телеґрам-каналі вакансії, в яких шукають саме студентів. Наразі в нас така ситуація, що працювати можна і дистанційно, тож чому не спробувати?

Які дисципліни Ви вважаєте найважливішими, та які ключові знання потрібні для початку кар’єри?

А: На мою думку, важливі саме творчі дисципліни. Коли ви отримуєте творче завдання, то потрібно шукати вирішення, а не шляхи обходу. А отже, треба думати, читати, надихатись – і тоді рішення прийде до вас.

С: Скажу так: на початку навчання важливий кожен предмет. У вас повинна бути певна база, яку дає університет. Згодом, завдяки цій багатогранності, вам буде легше зрозуміти саму архітектуру. В подальшому вже варто робити акцент на окремих дисциплінах.

Чи важливе володіння іноземними мовами в процесі Вашої роботи?

С: Знання іноземної мови ніколи і нікому не зашкодить, в якій би сфері ви себе не знайшли. Сьогодні в архітектурі, як і у всьому, важливою є англійська мова. Вона відкриває для вас багато доріг, адже тоді процес комунікації із закордонними компаніями значно спрощується.

Має значення, якої кафедри ти випускник, при влаштуванні на роботу?

А: На мою думку, не має значення. Що справді відіграє важливу роль – це середовище, в якому ви перебували, та база знань, які кафедра вам дала.

С: При працевлаштуванні значення кафедри не має рішучого значення. Я запитую лише з цікавості (усміхається). Сьогодні роботодавці вирішують питання про кандидата, відштовхуючись від його робіт. А університет – це своєрідне середовище, де ви формуєтесь, і тут все залежить від колективу та вимог кафедри.

Які програми важливі для архітекторів-початківців?

С: Програми, якими користується будь-який архітектор, повинні бути актуальними. Добре, що нас на першому та другому курсах навчали все вручну. Позаяк, все починається з бачення у вашій голові, а програма – це додатковий інструмент, який пришвидшує ідею.

С.,А.: Жодна з програм вам не зашкодить – доки ви вчитеся, можете пробувати усі, адже потім вам буде легше обрати, а в якій з них найкомфортніше працювати. Зі свого боку рекомендуємо, звісно, ArchiCAD, 3ds Max (найкраще – для візуалізації), Revit, Lumion (вона простіша у використанні, плюс можна створювати цікаві відеоролики).

Яка сфера архітектурної діяльності, на Вашу думку, найперспективніша?

С: Найперспективніша – це та, яка подобається найбільше вам! Ви повинні розуміти, де можете краще себе реалізувати. Щодо фінансової частини, то заробити можна всюди. Наприклад, наша компанія вже не так часто бере «універсалів». Частіше – це спеціалісти, які більш обізнані в певному напрямку і додатково розвиваються в ньому.

А: Я також раніше працювала як «універсал». Брала багато різних проєктів, які сильно відрізнялися одне від одного. А потім зрозуміла, що витрачаю надто багато сил та енергії. Тому вирішила, що краще виокремити для себе свою справу та вдосконалюватись у ній. Саме тому наголошую, що в студентські роки потрібно зрозуміти свої сильні сторони.

А що робити після завершення університету?

С., А.: По-перше, важливу роль тут відіграють бажання і натхнення. Архітектура – багатогранна, тому ви повинні прагнути розвиватись щодня. По-друге, віднайдіть напрям для вдосконалення, тому що університет дає вам певну основу, а під час студентських років ви можете спробувати багато напрямків, і обрати один, який вам найбільше до вподоби.

Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки вкотре переконалася, що такі зустрічі є чудовим майданчиком для налагодження співпраці студентів та випускників нашого університету й запрошує усіх стежити за анонсами майбутніх подій на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук та Інстаґрам. Нагадуємо, бесіда відбулася в межах співпраці з кафедрою дизайну архітектурного середовища та кафедрою архітектурного проектування. Подяка за активне сприяння в організуванні зустрічі старшим викладачам кафедри ДАС Ігорю Копиляку та Юлії Богдановій, і заступниці завідувача кафедри АП, доценту Оксані Моркляник.

Якщо маєте бажання переглянути відеоінтерв’ю з Сергієм та Аліною, то звертайтеся у приватні повідомлення до @lpnu_alumni_and_friends в інстаґрамі – і вам нададуть посилання.

Сергій та Аліна Губарі Сергій та Аліна Губарі Сергій та Аліна Губарі Сергій та Аліна Губарі Сергій та Аліна Губарі