Катерина Дзюбіна, кафедра ЗМД Львівської політехніки
учасники бізнесу-заходу

Викладачі кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у бізнес-сніданку, присвяченому новим можливостям українських компаній внаслідок приєднання України до Угоди про державні закупівлі СОТ (GPA). Метою заходу було поглиблення розуміння учасниками загальних положень GPA, отримання практичних навичок щодо пошуку та участі у міжнародних тендерах, що дасть змогу українським компаніям повною мірою скористатись вигодами GPA для розширення ринків збуту.

З ініціативи та на запрошення ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» своїми знаннями, досвідом та рекомендаціями із керівниками компаній, начальниками відділів продажів, фахівцями відділів закупівель, науковцями та юристами поділились:

  • Тарас Шимко – керівник проекту GPAinUA, Офіс з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МРЕТ);
  • Анна Міленіна – експерт проекту GPAinUA, Офіс з просування експорту при МЕРТ;
  • Олексій Михайличенко – радник Міністра МЕРТ, Офіс з просування експорту при МЕРТ;
  • Інга Лавандовська – експерт з публічних закупівель Міжнародного правового центру EUCON.

Зазначену угоду було створено у рамках СОТ як закритий клуб найбільших економік світу (США, Канада і Японія), до якого згодом приєдналися і інші країни. «Однією із основних ідей угоди GPA є взаємна недискримінація учасників за територіальними чи національним критеріями. Компанії беруть участь у тендерах як резиденти країни, у якій вони розташовуються, – зазначив Тарас Шимко. – Сьогодні на ринку міжнародних державних закупівель чимало тендерів, що стосуються сфери проведення ремонтів, продовольчого напряму, легкої промисловості. Цікаво те, що практично у кожній державі доволі великий сегмент у замовленнях припадає на міністерство оборони. На це виділяють великі кошти, і ця ланка продукує багато тендерів».

За словами заступника завідувача кафедри ЗМД з міжнародної співпраці Катерини Дзюбіни, за результатами заходу між кафедрою ЗМД Інституту економіки і менеджменту та керівниками проекту «GPAinUA» офісу з просування експорту при МРЕТ укладено меморандум про наміри щодо проведення спільної публічної лекції-дискусії у Львівській політехніці на тему «Угода СОТ про державні закупівлі (WTO GPA): від теорії до практики» з нагоди 200-річчя Національного університету «Львівська політехніка». Лекція відбудеться у квітні 2017 року.

Інститут економіки і менеджменту та кафедра ЗМД висловлюють подяку організаторам заходу ТОВ «Юридична компанія «HD Partners» та особисто Володимиру Глащенкову, Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі за здобутий досвід та можливості.

Примітка

GPAinUA – організація при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яка підтримує та консультує українських експортерів з питань участі в публічних закупівлях країн GPA (Угода СОТ) та імпортерів з країн – учасниць GPA щодо їхньої участі в публічних закупівлях в Україні, а також сприяє створенню екосистеми щодо підтримки участі українських експортерів у публічних закупівлях країн GPA та імпортерів країн – учасниць GPA в публічних закупівлях в Україні.

Детальніше – на сторінці кафедри ЗМД у мережі Фейсбук.
 

Фото автора

учасники бізнесу-заходу учасники бізнесу-заходу учасники бізнесу-заходу учасники бізнесу-заходу