Технічний коледж Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

22 лютого 2017 року в Технічному коледжі Національного університету «Львівська політехніка» відбулася ювілейна XX Міжвузівська науково-практична конференція «Методичні проблеми викладання математики у вищих навчальних закладах». Мета проведення конференції – обмін досвідом, новими педагогічними і методичними ідеями з проблем викладання математики у ВНЗ, використання нових технологій навчання у сучасних умовах, обговорення питань науково-методичного супроводу викладання математичних дисциплін.

У конференції взяли участь викладачі 21 навчального закладу, зокрема, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка, Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я.С. Підстригача, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Технічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Техніко-економічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка», Промислово-економічного коледжу Національного авіаційного університету (м. Київ), Дніпропетровського коледжу ракетно-космічного машинобудування, Харківського машинобудівного коледжу та інших.

Серед доповідачів – 5 докторів фізико-математичних наук та 15 кандидатів фізико-математичних наук, доктор технічних наук, 3 кандидати педагогічних наук. Матеріали конференції – це 36 статей, які містять досвід роботи викладачів вищих навчальних закладів із підвищення ефективності викладання математики в сучасних умовах.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася директор Технічного коледжу, к.п.н. Г.О. Шемелюк. Модератором конференції була Н.Я. Сулик, голова методичного об’єднання викладачів математики технікумів і коледжів Львівської області.

З цікавістю слухали присутні доповідь постійного учасника конференції, д.ф.-м.н., професора ЛНУ ім. Івана Франка М.М. Зарічного «Геометрія великих даних (Big Data)», присвячену використанню геометричних методів для аналізу і візуалізації великих даних (кодування інформації, оцифрування бібліотек, створення карти Інтернету, візуалізація зображень тощо). Знання про прикладні застосування математики дасть можливість підвищити мотивацію студентів.

Нестандартний підхід до використання комплексних чисел з ілюстрацією на 4 відомих задачах Наполеона у свої доповіді «Про особливості викладання комплексних чисел та геометрії у вищих учбових закладах I-IV рівнів акредитації. Правильні трикутники» запропонували д.т.н. П.Я. Пукач та к.ф.-м.н. М.М. Симотюк із Національного університету «Львівська політехніка».

З доповіді к.ф.-м.н. Я.Г. Притули (ЛНУ ім. Івана Франка) «З історії математики у Львівській політехніці» учасники конференції дізнались про математиків, які працювали у Львівській політехніці і мають чималі математичні здобутки, про те, як змінювались вимоги до викладачів математики та до її змісту у певні періоди часу, про прогноз на майбутнє.

Із застосуванням теорії скінчених полів у криптографії учасників конференції ознайомили к.ф.-м.н. М.Ф. Стасюк та д.ф.-м.н. Р.М. Тацій з Львівського державного університету безпеки життєдіяльності у доповіді «Скінчені поля та їх побудова».

Доповідь «Парадокси теорії ймовірностей» ще одного постійного учасника конференції, д.ф.-м.н., професора Є.В. Черемних (Національний університет «Львівська політехніка») підтверджує слова Рене Декарта «Дехто шукає цікавинки лише для того, щоб дивуватись ними, інші – для того, щоби пізнати їх і перестати дивуватись».

Збірник матеріалів конференції вийде у березні 2017 року і буде розміщений на сайтах Технічного коледжу та методичного об’єднання викладачів математики Львівської області.