Ростислав Дмитрук, група зв’язків з випускниками Львівської політехніки
Віктор Чех

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає як планувати своє життя і що робити у обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати. Так було створено концепцію серії розмов «Запитай випускника», завдяки якій кожен з вас зрозуміє свої сильні сторони та зони розвитку, а головне – повірить у свій потенціал завдяки напрочуд натхненним та корисним бесідам з випускниками нашого університету.

Для студентів кафедри програмного забезпечення, випускником якої є Віктор Чех – співзасновник та CEO Sombra, ми організували зустріч-дискусію, упродовж якої дізналися про шлях від програміста до бізнесмена, створення компанії та її цінності, ключові виклики, що постають перед молодими підприємцями.

Примітка авторів. Sombra – це відносно молода українська ІТ-компанія з головним офісом у Львові та розробницьким центром у Івано-Франківську, яка має клієнтів в малому та середньому бізнесі США, Європи та Канади. Основним напрямком діяльності є аутсорсинг ІТ-послуг. Їхні проєкти допомагають оптимізувати процеси компаній. За сім років компанія виросла до 2-х офісів у Львові та Івано-Франківську і налічує понад 160 спеціалістів.

Віктор закінчив кафедру програмного забезпечення Львівської політехніки у 2011 році. Пригадує, що за студентських часів був дуже активним учасником університетського життя. Вже тоді активно подорожував, поєднуючи це з навчанням та роботою (двічі їздив до США за програмою Work and Travel) і максимально використовував можливості для студентів (волонтерив та був учасником BEST Lviv).

Вже ближче до завершення Політехніки у Віктора постало питання про те, куди рухатися далі. «Спочатку сумнівався, чи продовжувати розвиватися у програмуванні. Але оскільки п’ять років присвятив навчанню, то вирішив спробувати: працював у Eleks, потім упродовж двох років – у SoftServe. До речі, аби мати змогу мандрувати та брати участь у Work and Travel, ще під час навчання підпрацьовував. Тоді щиро вірив, що подорожі у студентський час дають набагато більше, аніж робота. А сьогодні розумію, що я не помилився, адже це справді дало мені цінніший досвід, ніж той, який я міг би отримати, якби присвятив себе роботі в ті роки».

Після трьох років роботи програмістом Віктор побачив, як працюють великі компанії зсередини та зрозумів, що програмування не є покликанням усього його життя, натомість найбільше приваблює, все-таки, бізнес. Таким чином з’явилася ідея створити IT-компанію. І саме в той момент розпочалася історія Sombra.

Зізнається, одразу зрозумів, що не хоче бути в бізнесі сам, тому питання пошуку партнерів було на першому місці. Варто зазначити, що на допомогу прийшов той самий нетворкінг, про важливість у бізнесі якого ми часто чуємо. Так, один із партнерів, який наразі є керівником відділу продажів вирішив йому допомогти, адже добре пам’ятав про плани та бажання Віктора створити компанію. Пригадує, як на початку існування компанії був один програміст, один проєкт з фрілансу та орендована однокімнатна квартира. Але Віктор разом зі своїми партнерами розвивали компанію й поволі зростали. Що важливо: упродовж всіх цих років вони шукали людей відповідно до цінностей, якими керуються й донині. Які це цінності?

  1. Проактивність – означає, що пасивних людей Sombra не приймає. Річ у тім, що менші компанії не можуть дозволити брати певний відсоток пасивних людей, які просто «приживуться» серед інших.
  2. Замовники. Варто зважати на те, що Sombra – аутсорсингова ІТ-компанія, де багато залежить від замовників, тому працівники стараються зробити все так, аби замовник залишився задоволеним результатом та співпрацею загалом, і звісно, надалі рекомендував компанію іншим зацікавленим.
  3. Саморозвиток – заохочення працівників розвиватися професійно та особистісно. Коли зростає організація, разом з нею повинен розвиватися кожен учасник команди.
  4. Зміни – це те, до чого готують працівника з першої співбесіди: не звикайте ні до чого, бо все дуже швидко змінюється (наприклад, надати колезі інше робоче місце або досвідчених працівників посадити поруч із молодшими, аби культура компанії передавалася далі).
  5. Взаємовідносини – максимальна відкритість та чесність з працівниками. Тобто якщо щось йде не так, то потрібно чесно про це говорити з колегами.

Особливу увагу під час розмови Віктор звернув на обговорення працевлаштування й життя в Україні та США. Маючи досвід проживання в Америці понад рік, він вкотре переконує, що задля стажування та навчання заокеанська країна є чудовим вибором, але аж ніяк не для еміграції: «Сьогодні ми спостерігаємо, як пандемія коронавірусу привнесла у світ велику кількість викликів та можливостей. Світові компанії помалу оговтуються після кризи та вкладають кошти у розробку, але бачать, що працівників для виконання необхідних завдань немає, тобто є значний попит на інженерів і нестача людей. Великі компанії мають сотні-тисячі відкритих вакансій, отож можна відносно швидко знайти роботу. Ви можете обрати будь-яку країну, але повірте, в Україні наразі дуже хороші умови (зокрема, податки) для працевлаштування програмістів. Раю на Землі нема, але місія нашої компанії – це створити найкраще місце для роботи в Україні».

З важливих порад, які Віктор надав студентам, варто також виокремити такі.

  1. Не працювати full-time. Студентські роки – найкращі в житті людини, тому варто користуватись цими моментами. Краще розпочинати досвід з part-time роботи, позаяк час – це найважливіший ресурс, який сьогодні мають студенти.
  2. Використовувати студентські організації, які сприяють розвитку (BEST, AIESEC, профком), займатись волонтерством, пробувати стажуватись за кордоном.
  3. Багато читати й саморозвиватись.
  4. Пам’ятати: найкраще, що може дати університет – це нетворкінг (Віктор з радістю зізнається, що використовує його й донині, адже з двома партнерами він познайомився саме в одній зі студентських організацій під час навчання).

Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки вкотре переконалася, що такі зустрічі є чудовим майданчиком для налагодження співпраці студентів та випускників нашого університету й запрошує усіх стежити за анонсами майбутніх подій на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук та Інстаґрам. Нагадуємо, бесіда відбулася в межах співпраці з кафедрою програмного забезпечення. Подяка за активне сприяння доценту кафедри Василю Гавришу.

Віктор Чех Віктор Чех Віктор Чех