Роман Радейко, ІНПП Львівської політехніки
на конференції з проблем IT-права

18 листопада 2016 року в Навчально-науковому інституті права та психології Національного університету «Львівська політехніка» відбулася перша в Україні спеціалізована науково-практична конференція «IT-право: проблеми і перспективи розвитку в Україні».

Ця науково-практична подія була ініційована громадською організацією «Асоціація докторів філософії України» (організаційний комітет у складі к.е.н. Д.С. Лозовицького, к.ю.н. Т.В. Бачинського та к.ю.н. Р.І. Радейка) та кафедрою адміністративного та інформаційного права Львівської політехніки. У Конференції взяло участь понад 60 провідних фахівців юридичної науки і практики з Києва, Львова, Одеси, Сум, Тернополя, Чернівців і Харкова.

Конференція розпочалася з вітальних слів проректора з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки професора Д.В. Федасюка і директора Інституту права та психології Університету професора В.Л. Ортинського.

Особливо гостро дискутували питання концептуального виділення предметної області застосування ІТ-права як окремої навчальної дисципліни та практичної галузі знань.

Приватно-правовому розумінню інформаційних відносин присвятила свою доповідь доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного права Київського національного університету ім. Т. Шевченка, член-кореспондент НАПрН України О.В. Кохановська.

Особливий інтерес учасників Конференції викликала проблема місця ІТ-права в загальній системі інформаційного права. Її висвітлив доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного права та процесу Університету державної фіскальної служби України А.М. Новицький.

Доктор юридичних наук, завідувач кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету ім. І. Франка професор О.С. Яворська акцентувала увагу на проблемах договірних відносин у сфері інтелектуального права.

Представник Національного авіаційного університету, професор кафедри господарського, повітряного та космічного права, доктор юридичних наук Д.О. Беззубов під час доповіді наголосив на інформаційних проблемах громадської безпеки.

Доповідь заступника директора з навчальної роботи Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, доктор юридичних наук, професор С.В. Пєтков стосувалася загроз інформаційним ресурсам держави.

Під час Конференції було встановлено Інтернет-зв’язок із проректором з наукової роботи Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка професором М.В. Карчевським, який за допомогою інтернет-платформи презентував свою доповідь і презентацію на тему «Кримінально-правове відображення соціальних тенденцій інформатизації».

Важливим елементом науково-практичної конференції стала участь іноземних колег науковців і практиків у галузі права. Цінним прикладним значенням характеризується доповідь іспанського юриста Juan Ramon Iturriagagoitia, яка була присвячена огляду практичних проблем і аспектів захисту юридичних прав на ІТ-об’єкти інтелектуальної власності у європейському співтоваристві.

Під час проведення Конференції особливо слід відзначити виступ начальника Карпатського управління кіберполіції Національної поліції України О.В. Кріпа, який висвітлив проблеми боротьби з кіберзлочинністю в Україні.

Проблематика виникнення та охорони IP-right в ІТ-договорах знайшла відображення у доповіді директора юридичної і патентної фірми «Черкашин і партнери» В.Ф. Черкашина.

Виступи доповідачів під час Конференції заслужили високу оцінку у слухачів глибиною розкриття теми ІТ-права і ґрунтовним, науковим підходом до аналізу публічних і приватних проблеми ІТ-права.

Відеосюжет про конференцію на телеканалі «Перший західний»

на конференції з проблем IT-права
Приєднані файли