Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
На конференції від EPAM Systems

Освіта і бізнес мають бути ближчі – так вважають у компанії EPAM Systems, а відтак проводять у різних містах України University days. 2 листопада на такій конференції у Львівській політехніці говорили про тренди ІТ-галузі, бізнес-аналітику, тестування ПЗ, роль DevOps-інженера на проекті та багато іншого, не менш цікавого.

Зустріч у Політехніці стала результатом кількарічної співпраці однієї з найбільших ІТ-компаній України EPAM Systems й Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій університету. Доцент кафедри АСУ Анатолій Батюк згадує про кількарічні зв’язки: у квітні 2011 року в ІКНІ відкрито першу ІТ-лабораторію EPAM, а у вересні 2014-го – другу.

Підготовка молодих інженерів – один із важливих освітніх напрямів EPAMа. University days зорієнтовані радше на викладачів (хоча на зустріч прийшло й чимало студентів) і покликані зблизити академічне середовище з індустрією. Директор освітніх програм компанії EPAM в Україні Максим Пачабут зауважує, що у діалозі бізнесу й освіти є проблеми і взаємні дорікання: освіта чекає від бізнесу орієнтирів, компанії від вишів – результатів. Насправді ж їх об’єднує один інтерес – щоб молоді люди отримували актуальні знання. Максим Пачабут каже:

– У нашій компанії є розуміння, що вища освіта в Україні – не в найкращій ситуації. University days сфокусовані на тому, щоб зберегти той викладацький склад, що є, адже, як відомо, хороший ІТ-викладач легко може піти в індустрію – і рідко коли повертається до викладання. Тому ми прийшли з ініціативою, щоб ті, хто пішов у бізнес, якоюсь мірою повернулися до академічного середовища. Крім цього, викладачам, які прагнуть розвиватись і знати тенденції, хочемо донести наші найкращі напрацювання, найактуальнішу інформацію. Цей рух є у Києві, Харкові, тепер і у Львові. Хочемо створити повноцінну спільноту, де діляться знаннями. Тож перша наша ціль – зорієнтувати викладачів, студентів у трендах галузі, друга – хочемо чути їхні запити, з чим до них йти, що саме їм потрібно.

Тетяна Свірідова, менеджер з розробки ПЗ EPAM Lviv, розвіяла кілька узвичаєних думок про тестинг і QA, зокрема, що це – легше, ніж програмувати: тестувальник не просто перевіряє продукт на відповідність вимогам замовника, а має загалом дати оцінку рівня якості продукту, а для цього мусить добре знати теорію й розуміти предметну галузь (медицина, медіа тощо), бачити нюанси й ризики…

Олександр Жернокльов розповів про «страшного зеленого монстра» – саме так було зображено великі дані й бізнес-аналітику у презентації Т. Свірідової. А Олег Скоропад креативно і з гумором описав-зобразив еволюцію комунікації між різними учасниками процесу створення і використання ІТ-продукту: якщо колись вони спілкувалися, носячи з кабінету в кабінет… дискету, то нині зв’язок між спеціалістами з розробки, тестувальниками й фахівцями з технічного обслуговування й аж до користувача забезпечує DevOps-інженер. Він дбає, аби ця комунікація була оперативна й ефективна, відтак важливою є її автоматизація. За словами спікера, хороший DevOps-фахівець – той, який сидить-п’є каву, бо все відлагоджено працює й без нього.

Студентам EPAMівці порадили дослухатись до себе, аби зрозуміти, що їм ближче – тестування, програмування, DevOps, адже це не просто різні технічні напрями, а й відмінні стилі життя і сприйняття світу. Очевидно, University days у цьому можуть лише допомогти. Їх планують проводити щомісяця.

На конференції від EPAM Systems На конференції від EPAM Systems На конференції від EPAM Systems На конференції від EPAM Systems