Кафедра БІТ Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

2 листопада 2016 року на кафедрі безпеки інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» відбувся перший етап 74-ї студентської науково-технічної конференції, за результатами якого колективом кафедри було обрано дві найкращі доповіді студентів. Тож цього року на ІІ етапі конференції у секції «Комп’ютерних технологій, автоматики та метрології», що проходив 3 листопада у V корпусі «Львівської політехніки», кафедру БІТ представляли студенти-магістри шостого року навчання з двома доповідями.

Першу доповідь на тему «Дослідження безпеки стандарту електронних платежів 3D Secure» представляв Андрій Фесенко, студент-магістр шостого курсу. Ця робота була підготовлена у співавторстві з Ольгою Хомляк. Науковим керівником роботи виступив к.т.н., доцент Ігор Михайлович Журавель. Робота піднімає актуальні питання безпеки електронних платежів через мережу Інтернет, аналізує переваги та недоліки найбільш сучасного стандарту безпеки інтернет-платежів 3D Secure, що був розроблений компанією Visa у 2001 році, а через рік був прийнятий й іншими платіжними системами. Стандарт базується на двохфакторній аутентифікації користувача та використовується як додатковий рівень безпеки. Підтвердження платежів може здійснюватись, наприклад, із використанням СМС-повідомлення користувачу із одноразовим паролем або ж введенням логіна та паролю користувача. Також доповідач розповів про перспективи розвитку стандарту та його покращення із погляду безпеки інтернет-платежів.

Студент-магістр шостого курсу кафедри БІТ Олег Горячий представляв доповідь на тему «Використання центру сертифікації ключів для захисту електронних відомостей». Науковим керівником роботи є к.ф.-м.н, доцент Степан Степанович Войтусік. Доповідач представляв дослідження програмно-технічного комплексу центру сертифікації ключів ЦСК-1.3, що знаходиться на кафедрі безпеки інформаційних технологій та запропонував схему практичного використання даного комплексу для захисту сайту електронних відомостей «Львівської політехніки». Зокрема, було запропоновано організувати процес генерації особистих ключів та формування сертифікатів викладачам університету для подальшого використання цих сертифікатів з метою аутентифікації викладачів при доступі до цього ресурсу з мережі Інтернет. Доповідач розробив певні програмні засоби, що дозволять автоматизувати ці процеси та полегшити роботу адміністратора реєстрації ЦСК та користувачів.

Доповідь студента кафедри БІТ Олега Горячого «Використання центру сертифікації ключів для захисту електронних відомостей» за результатами конференції зайняла ІІ місце. Було повідомлено, що найкращі тези доповідей будуть опубліковані у збірнику тез 74-ї студентської науково-технічної конференції «Львівської політехніки».