Лінгвістично-освітній центр Львівської політехніки
Олаф Саксегаард

2 листопада у Національний університет «Львівська політехніка» прибув з візитом норвезький експерт з менеджменту і управління персоналом, незалежний консультант Олаф Саксегаард, один з ініціаторів міжнародної конференції «Університети України як суб’єкти антикорупційної діяльності держави», яка відбулася в Києві 30 вересня 2016 року.

Спершу відбулася зустріч із проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки Юрієм Рашкевичем, з яким гість обговорив розроблену ним концепцію антикорупції та залучення вишу до розв’язання цієї проблеми через створення консалтингової структури, команда якої повинна складатися з викладачів Університету, спеціалізація яких відповідає напряму публічного управління та менеджменту. Така структура в майбутньому повинна надавати послуги консалтингу у сфері державного управління та здійснювати сертифікацію держслужбовців.

Після візиту до проректора Олаф Саксегаард зустрівся також із директором Інституту адміністрування та післядипломної освіти Львівської політехніки Віктором Яськовим, де були обговорені можливості співпраці та створення консалтингового центру на базі Інституту.

Після зустрічей із керівництвом гість провів лекцію, тематика якої була присвячена боротьбі з корупцією у сфері державного управління. Було розглянуто два підходи до розв’язання цієї проблеми – юридичний та культурний, механізми, які зараз створені для подолання цієї проблеми, та їхня бездієвість.

Лектор порівняв ситуацію в Норвегії та Україні й навів міжнародну статистику – індекс корупції СРІ-2015, де Україна посідає 130 місце. Трійкою лідерів у ньому є Данія, Фінляндія та Швеція із 91, 90 і 89 балами відповідно. Найкорупційнішими країнами світу є Північна Корея та Сомалі із 8 балами. «Колегами» України за ганебним антикорупційним індексом 27 балів є Іран, Камерун, Непал, Нікарагуа та Парагвай.

Доповідач також зачепив поняття етики і культури організацій як компонента антикорупції. Адже якщо в організаціях буде діяти чіткий кодекс етики, то це буде передумовою для запобігання корупції. Для покращення ефективної діяльності у сфері державного управління Олаф Саксегаард запропонував власну концепцію – створення консалтингових центрів на базі вищих навчальних закладів з викладачів, які надаватимуть консультаційні послуги у вигляді тренінгів, курсів для працівників з різних сфер державного управління та показуватимуть шляхи покращення роботи.

На лекції були присутніми слухачі з проекту «Україна – Норвегія», працівники Західного офісу Держаудитслужби, студенти спеціальності «Публічне управління та адміністрування», викладачі та інші слухачі. Лекція викликала жваве обговорення та багато запитань аудиторії, відбувся діалог між лектором та слухачами, які запропонували своє бачення розв’язання проблеми корупції.

Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію Олаф Саксегаард читає лекцію