МІОК Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

3 жовтня 2016 року працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Галина Темник та Галина Бойко взяли участь у засіданні робочої групи Міністерства освіти і науки України з розроблення Сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної (УМІ) (рівні А1-С1).

Учасниками цього засідання стали експерти з декількох вищих навчальних закладів – Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», представники Українського центру оцінювання якості освіти, Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, представники МОН України, а саме відділу та управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, департаменту загальної середньої та дошкільної освіти, Інституту модернізації освіти.

Захід розпочався з презентації роботи навчально-екзаменаційної системи «Австрійський мовний диплом» Центру німецької культури «Відерштраль» як одного з прикладів успішного функціонування сертифікації знань з іноземної мови.

Обговорення продовжилося згідно з порядком денним, на який були винесені питання визначення назви документа про рівень володіння українською мовою, структури та змісту Загальноосвітнього стандарту з української мови. Під час засідання працівники МІОКу взяли активну участь в обговоренні та внесли пропозиції щодо законодавчого регулювання питання сертифікації УМІ.

У результаті обговорення було прийнято рішення створити незалежну групу експертів з аналізу створених стандартів української мови та розроблення єдиного загальноосвітнього стандарту з УМІ. Працівники МІОКу разом із представниками інших освітніх установ увійшли до складу цієї групи.