Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції

З початком навчального року науковці Політехніки активізували свої творчі контакти з українськими і зарубіжними колегами, зустрічаючись на конференціях. Такі зустрічі вже відбулися на кафедрі хімічної технології силікатів ІХХТ і в Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій.

Сучасні тенденції розвитку і виробництва силікатних матеріалів

Кафедра хімічної технології силікатів 5–8 вересня провела ІІІ науково-технічну конференцію «Сучасні тенденції розвитку і виробництва силікатних матеріалів», в якій взяли участь науковці зі Львова, Тернополя, Києва, Житомира, Харкова, Дніпра, Львова, представники закордонної школи з Молдови і Польщі, виробничники з Лисичанська, Житомира й Ізюма.

Основну увагу під час дискусій науковців і практиків було звернено на удосконалення і ширше використання енергоощадних та ресурсозберігаючих технологій у виробництві силікатних матеріалів; сучасний рівень теплових агрегатів і обладнання для виробництва скла, кераміки та в’яжучих матеріалів; шляхи розширення сировинної бази та підвищення ефективності керамічних виробництв. Великий інтерес викликали й доповіді про нові дослідження в технології скла та матеріалів на його основі, хімічну технологію малоенерговмісних в’яжучих та хімію і технологію функціональних покрить та композиційні силікатні матеріали.

– Наші колеги представили цікаві дослідження стосовно нових напрямів використання вапна у будівництві, розвитку малоенерговмісних цементів, створення радіопрозорих матеріалів, показали перспективи розвитку виробництва дрібноштучних стінових виробів для житлового будівництва, розповіли про багато інших важливих для промисловості і будівництва проблем, – говорить завідувач кафедри хімічної технології силікатів Львівської політехніки професор Ярослав Вахула. – Тобто, ми мали змогу поділитися не лише своїми досягненнями, а й довідатися про успіхи наших колег з Інституту будівництва та інженерії довкілля нашого університету, зокрема кафедри будівельного виробництва, порівняти наші наукові розробки з вітчизняними і зарубіжними школами. Приємно, що поруч з відомими професорами у роботі конференції взяла участь й виступала з доповідями під час секційних засідань молодь – аспіранти, здобувачі і студенти Львівської політехніки, Державного вищого навчального закладу «Український державний хіміко-технологічний університет» з Дніпра і Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Конференція ще раз засвідчила, що ми стаємо не лише свідками, а й активними учасниками нових відкриттів у науці і техніці, удосконалюючи силікатну, електротехнічну, електронну та інші галузі промисловості.

Комп’ютерні науки та інформаційні технології

Тематика ХІ Міжнародної науково-технічної конференції «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (CSIT 2016), яка проходила у Львівській політехніці 6–10 вересня, об’єднала різні галузі інформаційних технологій – великі дані, прикладну лінгвістику, математичне моделювання, бази даних, програмне забезпечення, дослідження його якості тощо. В її роботі взяли участь науковці й аспіранти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Миколаєва, Дніпра, з Польщі, Туреччини й Казахстану.

Окрім звичних доповідей на пленарному і секційних засіданнях, присвячених різним напрямам інформаційних технологій (моделюванню бази даних і бази знань, штучному інтелекту, інтернету, електронному навчанню тощо), учасники конференції мали можливість послухати й поспілкуватися онлайн з одним із доповідачів, який у ці дні був у відрядженні в Індії, а його співавтор – у Китаї.

– Традиційно публікацію матеріалів конференції підтримують IEEEE Explore і Scopus, – говорить заступник директора ІКНІ Наталія Шаховська. – Цього року вперше нам вдалося налагодити співпрацю з відомим видавництвом Springer. Воно безкоштовно випустило для нас дорогі публікації, які ми презентували на ворк-шопі. До речі, на ворк-шоп ми запросили представників ІТ-компаній, Агенції з підтримки та розвитку міжнародних грантів («Горизонт-2020»), викладачів і професорів Політехніки, гостей. Відбувся корисний обмін досвідом, вирішенням проблем. Ми шукали точки дотику для підготовки спільних грантів між різними виробниками й науковими установами. Хотіла б також відзначити як позитивний чинник – поступовий відхід від основних задач програмування до потреб аналізу даних. Для України зараз дуже важливо перейти від аутсорcингу-обслуговування інших компаній і фірм до аналітики й готувати власні аналітичні продукти. Вважаю, що конференція пройшла успішно. На засіданні програмного комітету ми визначили найкращі доповіді і запропонували їх авторам розширити ці роботи і опублікувати в іноземних і вітчизняних журналах.

Учасники отримали сертифікати, а рецензенти – подяку. Організували конференцію МОН України, Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, факультет комп’ютерних наук Харківського національного університету радіоелектроніки й Технічний університет м. Лодзь (Польща). Вона відбулася за підтримки IEEE MTT/ ED/AP/CPMT/SSC West Ukraine Chapter.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції