За матеріалами ЗІК
Герб Львівської політехніки

У суботу львів’яни зможуть побачити знаменитий серпневий зорепад – метеорний потік Персеїди. Пік зоряного дощу цього року припадає на 13 серпня, коли число падаючих метеорів досягне 100 на годину.

– Влітку комета Свіфта–Туттля наближається до Сонця, яке нагріває її залишки. Космічні частинки, потрапляючи з великою швидкістю в атмосферу Землі, згорають, і ми маємо змогу бачити так званий метеоритний дощ. Жодної небезпеки людям метеорні потоки не несуть, – розповіла у коментарі ІА ZIK голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

Вона зазначила, що це явище цікаве для любителів астрономії, адже під час зорепаду можна більш детально дослідити метеорити.

– Для львів’ян це хороша нагода просто помріяти, загадати бажання, а заодно вивчити небо, сузір’я. Найкраще спостерігати за метеорним дощем в Астрономічній обсерваторії у Брюховичах, а також на пагорбах та й усюди, де гарно видно небо. Головне, щоб погода цьому сприяла: не було хмар та повного місяця. Хоча за метеоритними потоками можна спостерігати упродовж тижня, – зазначила науковець.

Відтак, громадська ініціатива AP – Vernadsky в суботу, 13 серпня, запрошує поціновувачів небесної краси в Астрономічну обсерваторію у Брюховичах, щоб спільно з професійним астрофізиком Андрієм Білінським споглядати один із найбільших метеорних потоків.