За матеріалами сайту Львівської міської ради
Герб Львівської політехніки

В рамках реалізації проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос» у Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» побачив світ сигнальний примірник збірки казок Івана Франка «Коли ще звірі говорили», надрукований рельєфно-крапковим шрифтом.

Презентація збірки відбудеться у межах цьогорічного ювілею Каменяра. Зокрема, видання матиме 3 або 4 книги, кожна з яких вміщає кілька казок І. Франка. Також організатори проекту планують доповнити збірку аудіоверсією. Диск з озвученими казками міститиметься в першому томі збірки.

Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» планує опублікувати 30 примірників твору, але в разі необхідності наклад буде збільшено. Організатори проекту, підтриманого управлінням соціального захисту Львівської міської ради, мають на меті надрукувати ще кілька творів І. Франка для дітей. Серед них – «Грицева шкільна наука», «Сойчине крило» та ін.

Як зазначає виконавчий директор «Українська спілка інвалідів – УСІ» у Львові Оксана Потимко, створений кілька років тому Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки після монополії киян став другим в Україні центром книгодрукування для незрячих читачів, а його потужності досягли рівня республіканського центру друку УТОС. Зараз львівський центр книгодрукування забезпечує потреби всіх областей України в рельєфно-крапковій літературі. І хоча твори І.Я. Франка друкують лише для регіону, проте їхні примірники будуть подаровані й іншим містам України.