Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

Це була вже 44-та зустріч зі знаними українськими літературними і культурними діячами, що є гостями Ірини Фаріон у її проекті «Від книги до мети». Цього разу до Національного університету «Львівська політехніка» завітав директор Інституту української мови НАН України професор Павло Гриценко.

Участь у зацікавленому діалозі, що заторкнув проблеми збереження і розвитку української мови та історичної спадщини нашого народу, взяли також науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Кирієнко та директор і головний редактор видавництва «КЛІО» Віра Соловйова.

Координатор проекту «Від книги до мети» Ірина Фаріон наголосила, що сьогоднішня зустріч є надзвичайно актуальною, бо зосереджена на історії народу та його мові. Саме ці дві складові, на її думку, формують нашу національну свідомість.

Зустріч із відомим мовознавцем директором Інституту української мови професором Павлом Гриценком розпочалася з короткого ознайомлення з біографією гостя та сферою його наукових зацікавлень. Мовознавець глибоко досліджує діалектну мову, проблеми взаємодії діалектів і літературної мови, вивчає теорію лінгвістичної географії тощо. Павло Гриценко є автором багатьох монографій, понад чотирьохсот публікацій з українського і слов’янського мовознавства. На зустрічі була презентована його нова книга «Українська ідентичність і мовне питання в Російській імперії: спроба державного регулювання».

Під час зустрічі Павло Гриценко наголосив, що цю книгу створював понад десять років. Він також розповів, де і як збирав потрібні архівні документи. Лейтмотив книги висловив такими словами: «Ніколи не потрібно дивитись на настрої сусідів, які ступають тобі на ноги, а потрібно дбати про утвердження своїх ідей та планів. Наша ідентичність – ось шлях до розв’язання мовного питання».

Про видання «Велика війна 1914–1918 рр. і Україна» та «Перша світова війна 1914–1918 рр. і Україна» розповів кандидат історичних наук Олександр Кирієнко.

Наприкінці зустрічі гості відповіли на численні запитання львівських політехніків.