Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
виставка картин художниці Тетяни Фокіної

Ніби свіжий вітерець увірвався в головний корпус Львівської політехніки. Студенти і викладачі Університету зачудовані мальовничими пейзажами, барвами різних пір року Черкащини, Київщини, інших регіонів України. Все це роботи художниці Тетяни Фокіної з міста Біла Церква, виставлені в одній з аудиторій.

Дівоче прізвище її милозвучне – Горяна. Одна з її робіт називається «Українкою я народилася». Батько Тетяни Миколаївни – з села Барвихи на Черкащині, походить із давнього козацького роду, мама – з Київщини. Фокіна – прізвище її першого чоловіка, який трагічно загинув у середині 1990-х років.

Тетяна Фокіна – самодіяльний художник. Навчалася у художній студії при будинку піонерів у місті Біла Церква у члена Спілки художників Петра Линника.

За її словами, батьки пережили Голодомор 1932–1933 років і вважали, що професія художника людину не прогодує, треба, мовляв, мати якусь серйозну спеціальність. Пані Тетяна за освітою – економіст. Але не хлібом єдиним живе людина. Отож знову взялася за пензель і саме у той важкий період, коли загинув чоловік. І це додавало їй душевних сил.

Прагнення художниці показати своє малярство львівським політехнікам активно підтримали ректор Університету професор Юрій Бобало (він мав тривалу теплу розмову з мисткинею), проректор Роман Корж, начальник відділу молодіжної політики і соціального розвитку Володимир Залуцький.

Перша виставка Тетяни Фокіної у столиці України відбулась у мистецькій галереї Національного університету «Київський політехнічний інститут». На думку художниці, у вік науково-технічного прогресу, інтернет-технологій людина особливо гостро відчуває потребу у спілкуванні з живою природою і мистецтвом, у яке митець вклав свою душу, свою енергетику. Високу професійну майстерність самобутньої художниці відзначив на урочистому відкритті виставки директор Інституту архітектури професор Богдан Черкес. Він підкреслив, що прагнення художниці донести своє мистецтво до галичан промовисто символізує нерозривну єдність усіх куточків України.

Полотна Тетяни Фокіної можна оглянути в аудиторії 214 головного корпусу. Виставка працюватиме до 31 березня включно.