Завідувачка кафедри ДОА взяла участь у міжнародній конференції у Вільнюському технічному університеті

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото з конференції

9–10 травня 2024 року на архітектурному факультеті Вільнюського технічного університету імені Гедамінаса відбулася Міжнародна наукова конференція «Неідеальний модернізм». У заході взяла участь д.арх., професор, завідувачка кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Світлана Лінда.

Учасниками конференції були науковці з Литви та України, а також Німеччини, Нідерландів, Лівану, Кіпру, Косово, Еритреї, Ізраїлю.

Конференція розглядає модерністську архітектуру як багатошарове явище та як вираження цілісної архітектурної ідеї, яка змінювалася залежно від політики держав, на території яких вона творилася. В сучасному суспільстві є неоднозначне ставлення до архітектурної спадщини модернізму. Трактування її як «важкої спадщини», «неоціненої спадщини» і водночас «улюбленої спадщини», «естетичної спадщини» ускладнює шляхи пошуку роботи з модерністською архітектурою та адаптацію втрачених об’єктів до сучасних потреб.

Ці труднощі особливо помітні в країнах, де ідеї модерністської архітектури стали більш політизованими внаслідок пострадянських чи постколоніальних травм націй і незавершеного процесу формування національної ідентичності. Оскільки індустріалізація і типізація зрештою стали невід’ємною частиною епохи модернізму, створюючи багато монотипних і типізованих будівель, а також великі житлові комплекси, постає питання дослідження та методів боротьби з такою спадщиною епохи модернізму. Ці проблеми особливо актуальні для повоєнної відбудови України, де є подібні квартали, які серйозно постраждали від російських масованих обстрілів і ракетних атак.

Ці питання обговорювали й дискутували на конференції. Одночасно відбулися цікаві екскурсії на об’єкти модерністичної спадщини Вільнюса і Каунаса, корисні зустрічі стосовно налагодження співпраці між Інститутом архітектури і дизайну Львівської політехніки та архітектурним факультетом Вільнюського технічного університету імені Гедамінаса.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції